Quantcast
Channel: Voliana Edicions
Viewing all 213 articles
Browse latest View live

Jordi Dorca parla de La falç i la rosa

$
0
0
Paraules precioses de Jordi Dorca Dorca en la presentació a la biblioteca Dos Rius de Torelló del llibre de Jaume Plana "La falç i la rosa" el 19 d'abril, amb la col·laboració de la llibreria Xicoy.



La falç i la rosa. Dos símbols amb molta grapa. La falç: el combat, la lluita pels ideals públics, polítics; i la rosa, l’amor, el desig de plenitud personal. Una història de fidelitat al país i a si mateix, tenim: una història de lluita i de militància, i de recerca de l’amor. Tot a la plegada.
 

Segimon Serrallonga escrivia al jovent: “qui no milita per una causa que abraci l’interès personal més fondo amb l’interès general més ampli no és digne d’escriure una sola ratlla: no valdrà la pena [...]”. 

 


És evident que Jaume Planas ha sabut assumir aquesta causa, aquest dictat de joventut. Pel seu sentir, pel seu compromís. La novel·la en si mateixa esdevé la història d’un retrobament amb el país i amb la identitat. El protagonista (gairebé alter ego del mateix autor) explica el retorn a Catalunya, des de l’Índia, un retorn que s’esdevé després d’una estada de 20 anys allí. Explica el retorn, en efecte, a la seva pàtria catalana i postolímpica, aquell país tan cofoi, potser inconscient i tot. I ve, torna, per la crida del pare, és a dir, per una crida de la consciència.

 

L’amor d’Alice, encara a l’Índia, encarna, segons el meu parer, els ideals més nobles, els millors somnis, la rosa. Alice és, sens dubte, un personatge –eteri, això sí– que el lector farà bé de seguir.   

 


 

El llibre –no podia ser altrament en el meu cas– m’ha fet recordar un gloriós anhel de llibertat. Sencer. Aquell anhel d’una generació, en certa manera perduda, que van veure com en la dita, transició política es posaren en venda, se subhastaren, de fet, tots els ideals. Les cadires, es repartiren. Trist banquet. Temps perdut que es projecta en aquest país d’eufòria –de buida eufòria– postolímpica que Jaume Planas ens presenta.

 

L’autor fa notar, tanmateix, que hi hagué qui, fent seu l’anhel esbossat en la malaguanyada transició democràtica d’aquells anys 70, lluità, dèiem, i des de diferents trinxeres, a favor d’altres opcions de país. 


Però l’impacte més fort de la tornada a aquesta Barcelona postolímpica no és sinó la sensació d’estrangeria que hom sent. També en l’aspecte lingüístic. I aquí crec que ve a tomb rellegir el conegut poema de Palau i Fabre:

L’estranger

 

-¿De quin país és aquest estranger?

-No ho sé.

-Com se diu?

-No ho sé.

-¿Què fa? ¿Quina llengua parla?

-No ho sé.

-¿Com us dieu, bon home? -...

-...

-¿De quin país veniu? ¿On aneu?

-Sóc d’aquí. Sóc estranger.

 

El viatge, aquest viatge de tornada, esdevé, doncs, la descoberta de l’estrangeria, dels diferents sentits  i matisos de l’estrangeria. I de diverses formes d’estrangeria, potser. En un país que s’estranya de si mateix.

 

L’estil és àgil, fresc, amb bones dosis d’humor. Én un thriller, en diuen ara, on surten tots els qui han de sortir. Tots. Tot.  

 

Les màfies. Les màfies, els traficants d’armes, personatges obscurs. Policies, policies bons, policies dolents. La Via Laietana, comissaria sinistra, els tractes de la qual Jaume Planas va arribar a conèixer.

 

Personatges de la corda de Ciudadanos hi apareixen: preciudadanos. Elements de l’anarquisme, de l’extrema esquerra. I el pastisser, el ric pastisser, el gran golafre de riqueses materials, sense rosa, sense falç. Hi són tots, tots. En una mena de borratxera inacabable. I aquí s’escola una frase que encara em fa rumiar: Si estàs sol, no hi ha borratxera. Frase que val la pena de recordar. Però el passat no para de burxar-me.

   

Més personatges. La saviesa, representada per Narcís, exmonjo, home entotsolat, savi, sí, però de saviesa sense acció, sense falç. Amb el rerefrons sempre de Montserrat, el paper de l’Església, les referències a altres accions armades, a la guerra civil. I notes de relat familiar que podrien ser les de molts de nosaltres.

 


El fris, com dic,  és completíssim: hi trobem àdhuc els ressons i epígons del moviment hippie. Cossos macats, tonejats, florejats.  

S’escau, emperò, que de traïdors traïdors no se n’hi acaben de veure. Per ser traïdor cal, en efecte, una categoria moral, i fins una consistència personal gens freq, un acte d’auto determinació previ. No n’hi ha gaires, de traïdors. En tenim pocs, i per això la nostra història col·lectiva és la que és, amb més mesquineses, potser, que no pas altes traïcions. I per això, també, els Lax’Busto –ho recordeu?- van haver d’escriure una cançoneta en què reivindicaven la figura d’Emiliano Zapata, al costat de la de Pancho Villa, aquest sí, autèntic traïdor, gran venut, m’han informat. Els vam haver de llogar fora.

 

Estrangers, dèiem. Però també orfes hi ha. Orfeneses. En el viatge cap a la infantesa. En les evocacions. El reconeixement dels lluitadors oblidats. Sebastià, per exemple: Sebastià màrtir. Una mena d’orfenesa, és. Una frase sura, lapidària: Catalunya no sap honorar els seus màrtirs. Els qui han fet sacrificis. Aquests sovint resten oblidats, penalitzats. Aquest clam, aquest plany és el que se’m va imposar com a grossa conclusió en acabar la primera lectura.     

 

L’univers de la Catalunya postolímpica, el país que troba el protagonista és un univers esense sentit, caòtic, on s’ensuma la desolació. M’ha recordat –no ho he pogut evitar– la versíó cinematogràfica dels Planeta dels micos quan Charlton Heston, agenollat, perplex, astorat i no sé quantes coses més, remuga, què heu fet, o què no heu fet, i pensa, se sent que pensa: quin món de mones! 


I em torna la frase lapidària: Catalunya no sap honorar els seus màrtirs!

 
Establert el fris, riquíssim, hom enceta la narració de la lluita. O la continua. La falç. En la meva interpretació, aquesta lluita, es pot entendre com a metàfora del màxim sacrifici personal.  L’últim, inapel·lable. 

 
I la lluita, la lluita armada, en diferents fases. Remembrances de Puig Antich hi trobareu. En seqüències, ben escandides, que Planas ens ofereix del passat. Però l’autor no es recrea en els episodis de violència. Ans al contrari: la mostra sense escarafalls. No hi ha sang i fetge, crec jo. No dic com acaba la lluita, no ho puc desvetllar.

 

Sí que goso dir, en canvi, que la mort d’Alice –mort simbòlica– és la mort dels ideals. Ideals de joventut, ideals de justícia. Els principis. No és perquè sí que la novel:la es clogui amb unes pàgines intitulades Epitafi. Però l’autor es manté fidel als seus ideals. I ho remarca. Contra la mort. 

  

Novel·la que es llegeix bé, sense patiment extern, els adjectius no hi són sobrers, planen sense ofuscar. Demana, això sí, una ferma, serena reflexió. Sobre el que som. Una nació la potència de la qual seria enorme si no fos un lloc on sovint els uns fan la punyeta als altres.

 

En fi. He pensat que un poema de la centenària Joana Raspall podria homenatjar ben bé la lluita dels resistents, els ideals de llibertat que ell –autor, persona, enamorat del viatge– mai no ha deixat de banda.

 

Un haiku, doncs, en el centenari del naixement de la poetessa.

 
Visc forastera

en una terra xopa

de desmemòria.

 
Gràcies, Jaume. Gràcies per la falç, gràcies per la rosa.


Viatge a l'illa dels pingüins recomanada a Núvol

$
0
0

Viatge a l'illa dels pingüins de Bernat Gasull ha estat comentada i recomanada de manera entusiàstica a la revista en línia Núvol. Aquí reproduirem només alguns dels comentaris més interessants que en fa Joan-Carles Martí, l'autor de Des del rovellet de l'ou d'Elx:
Com tothom sap hi ha novel·la que es resisteix a caure de les mans fins que no heu arribat al darrer mot imprès. N’he descobert una –acabada de publicar–  i l’hauríeu de llegir. Amb Viatge a l’illa del pingüins Bernat Gasull i Roig demostra que n’haurà d’escriure altres. Un gran novel·lista acaba de descloure’s davant dels nostres ulls.
                          Bernat Gasull el dia de Sant Jordi

La retina de lector queda amarada per aquesta habilitat innata de l’autor per desplegar la trama. Passareu dels glaços àrtics, a la tramuntana pirinenca i als vents imprevisibles del Pacífic Sud. Per arrodonir les expectatives hi haurà un final que us sorprendrà i que us deixarà meravellats. Us preguntareu si, de debò, heu entès el que heu llegit. Tornareu a analitzar-ho perquè no n’estareu gens segurs i rumiareu mentre tot cau pel seu pes. Per això, les lletres catalanes han de donar la benvinguda a aquest narrador d’excepció i d’alta volada. Quines són les fustes que basteixen aquestes expectatives tan altes? Quins són els grans encerts i  –d’haver-ne– els petits desencerts que caldrà revisar o prendre’n nota?


Caldrà partir dels components que conformen la biografia de l’autor. Bernat Gasull i Roig és biòleg, per ofici i devoció; un militant activista, un foll de la llengua catalana que abasta –mitjançant la seua escriptura– tot el temps i l’espai: de l’Edat Mitjana fins ara; de Salses a Guardamar alhora que navega devers les illes de la mar Catalana; és un alpinista i home d’alta muntanya, com son germà Martí, mort al Manāslu –la Muntanya de l’Esperit al Nepal– l’any passat. No endebades li dedica el llibre amb el més gran dels homenatges: el del geni que es dóna en molt poques famílies i que, de forma esparsa, es duplica. Som davant l’home de les moltes geografies, que reflecteix l’esplendor de la flora i la fauna de les regions del planeta que trepitja. Hi trobareu una predilecció pel món de les aus. La seua col·lecció d’ocells i paisatges escollits us colpiran a la bestreta. Per la meua banda, hi vaig trobar moltes concomitàncies amb el que a mi m’interessa descriure.

 

                               Presentació a Gràcia, al local de l'Orfeó Gracienc


Si calgués encunyar un nou terme per a aquesta prosa –rica i planera alhora–  m’atreviria a dir que som davant del primer thriller etnobotànic del que tinc constància. És un thriller perquè l’autor provoca l’angoixa psicològica que fa que el lector es demane què li passarà al protagonista. Així, –i sense fer malbé la lectura que haureu de fer vosaltres–  un català rep l’encàrrec,  a Itàlia –quin millor lloc?– de fer un llibre sobre els volcans d’Europa.  Més enllà dels efluvis del Vesuvi o de l’Etna, acabarà per enfilar-se Öræfajökul amunt: el volcà en actiu més important de l’Illa del Gel. Hi coneix un islandès enigmàtic que desapareix després d’una allau que els arrossegarà a tots dos rost avall. L’herència, però, serà un manuscrit –escrit en català de la Renaixença– que el menarà a una illa protegida al peu d’un volcà del Pacífic Sud: el Nomledalog, que no és una altra cosa que la Gola del Món.

 

Un segon fil narratiu –una història dintre la història– passa al Pirineu del segle XIX i té com a protagonista una dona: li diuen Malhalta i ¿no ho estem tots, de malalts, alhora que hi intuïm el mal d’alçada o de muntanya? Una catalanitat pirinenca sense macar, plena de rondalles i de llegendes contades per éssers amb vides dures i cotna als colzes i als garrons. Tot això haurà de confluir, d’alguna manera, en un riu cabalós gràcies a una brúixola de poders màgics. El lector es preguntarà quan, on i per què? Mentrestant, uns pingüins extingits a mitjan segle XIX poblen la portada del llibre i us ronden des de les primeres planes. (...)
 

 És el millor premi que podria tenir una prosa catalana amb nervi, que sap crear la tensió necessària per seguir amb l’aventura fins al darrer punt. És el català de tothom que ens omple de goig i ens sedueix. És el retorn a la millor tradició dels grans escriptors barcelonins que sembla malviure, massa sovint a l’hora d’ara, a les cotes més baixes del Llobregat pel que fa a l’estretor del seu delta. La redacció és bastida de frases curtes i àgils, d’una gran riquesa de lèxic i d’una sintaxi diàfana i clara que no entrebanquen la lectura, ans l’empenyen cap a la glòria.
 
El món fictici d’en Bernat és poblat d’amors, però també de dimonis i de mals esperits, de somnis, de quimeres i d’albats que moren enjorn per esdevenir estels fugissers. Les dones d’aigua són goges amb poders sobrenaturals. La dona és al centre de la narració malgrat que l’altre protagonista siga un home. I l’enyor hi és: i tant que hi és cada vegada que sura!

Al capdavall, Bernat Gasull i Roig hereta dos grans cognoms de la literatura catalana del segle XV. Els valencians Jaume Gassull i Jaume Roig.  Si el primer escrigué Lo Somni de Joan Joan el segon s’atreví amb L’Espill o Llibre de les Dones. Aquestes famílies –arribades i arrelades al País Valencià– potser tornaren a Catalunya més endavant. Així, cal crear sempre un imaginari col·lectiu que ens incloga a tots en un flux recíproc que mai no s’acaba. Els camins més ferms de la literatura catalana tornen a ser fressats amb vigor amb aquest Viatge a l’illa dels pingüins. Paraula de cavaller.

10 Mirades 10 es presenta

$
0
0

10 mirades 10 (Voliana Edicions, 2013) és un llibre amb deu històries que no deixen indiferent a ningú. Són deu relats de deu infàncies molt diverses entre si.

 

Tot comença quan deu estudiants d’escriptura creativa conviuen i comparteixen experiències durant deu dies al Pallars Sobirà, a Esterri d'Àneu.

 


Allà, cadascú aporta la seva autobiografia de la infància, d’una manera íntima, però especialment sincera i personal. L’objectiu és comú, però el ventall d’edats, que va des dels divuit fins els seixanta-cinc anys, obre una visió totalment diferent de la vida. Miratdes d’aquella infantesa diversa, amb cultures i maneres de viure totalment diferents, costa de comprendre com la vida els pot haver unit per caminar seguint un objectiu comú: la passió per l’escriptura.

 

Malgrat que tothom és català, alguns relats són escrits en castellà per no trair l’experiència de la infantesa viscuda en aquesta llengua.

 

Aquest grup, guiat per l’escriptora Raquel Picolo i compartit per l’editor de Voliana Edicions, va començar a sembrar la llavor d’aquest llibre deu mesos abans de la seva publicació. La germinació conclou amb un llibre amè i distès perquè el lector passi una bona estona llegint històries nascudes de la realitat de deu contextos de deu persones.
 

Manuel Cuyàs parla a El Punt Avui del llibre de l'Esteve Albert

$
0
0

A la columna "Vuits i nous" del diari Punt Avui del Manuel Cuyàs, aquest autor publica un article sobre el llibre “La Memòria de l’Esteve Albert” (Voliana)
No us perdeu la caricatura que s'hi redrodueix del gran Esteve Albert.
Reproduïm aquí el contingut de l'article:

La primera vegada que vaig sentir la paraula polifacètic era algú que l'aplicava a Esteve Albert. Des de llavors, cada cop que la sento penso indefectiblement en aquell home alt i molt prim que vaig arribar a conèixer i que va tenir l'amabilitat d'escriure el pròleg del meu primer llibre, un recull d'articles. Esteve Albert escrivia prosa i poesia, investigava, conspirava contra Franco i a favor del catalanisme, creava una nova manera de veure Andorra, muntava pessebres vivents –de fet en va ser l'inventor–, i retaules igualment animats com el de Sant Armengol que es pot veure representat a la Seu d'Urgell. A casa tinc una fotografia seva on surt amb salacot. L'Esteve Albert tant podia ser un explorador de l'Àfrica com podia dirigir la circulació. Quan algú fa multitud d'activitats es diu també que és un home del Renaixement. Esteve Albert era més aviat un home del romànic. Un d'aquells monjos que tant pintaven la volta d'una església com regaven un camp d'enciams o relligaven un còdex, i que amb tots aquests ingredients anaven conformant un país, que en el seu cas no és altre que Catalunya.


Ara l'amic Josep Puig Pla ha reunit en un llibre titulat La memòria de l'Esteve Albert els retrats literaris que el nostre home va fer de Manuel Serra i Moret, Josep Carner, Carles Cardó, Fèlix Millet Maristany, Joan Peiró, Pau Casals i Antoni Comas. L'ha editat Voliana, una petita i activa editorial d'Argentona, vila del Maresme molt propera a Dosrius, on Esteve Albert va néixer. Tots els textos, tret del dedicat al catedràtic Antoni Comas, són inèdits i veuen ara la llum gràcies a la labor investigadora de Puig Pla. Hilari Raguer n'ha escrit un pròleg que a més d'aprofundir en els retrats que el llibre presenta aporta més anècdotes de l'home que les va protagonitzar totes. L'última vegada que el vaig veure havia descobert propietats màgiques en la sorra d'uns terrenys de l'Aranyó, a la Segarra, i corria a explicar-ho a Manuel de Pedrolo, que era d'allí.


Temo que Esteve Albert és poc conegut. Ho és menys, en tot cas, que els personatges dels quals parla en el llibre. Si volen saber com era, llegeixin-lo perquè retratant els altres acaba sortint la seva personalitat una mica desmanegada però molt sàvia i absolutament compromesa amb el país.

 Darrera actualització ( Dijous, 30 de maig del 2013 02:00 )

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/-/649515-esteve-albert.html?utm_source=botons&utm_medium=com_elpunt&utm_campaign=googlemes

31 de maig: 10 Mirades 10

$
0
0

El 31 de maig es va presentar a Vilassar el llibre 10 Mirades 10 que és el resultat d'un curs d'escriptura d'autobiografia que es va fer a Esterri l'estiu passat sota la direcció de Raquel Picolo. La sala estava plena com un ou, amb més de noranta persones que van seguir els parlaments amb molta atenció.
 Va obrir l’acte de presentació de 10 Mirades 10 la Laia Ventura, directora de la biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar, seguidament Raquel Picolo, professora del curs d’autobiografia va llegir el seu pròleg del llibre sobre l’aventura de l’escriptura i dels tallers d’escriptura que dirigeix al Maresme i a d’altres indrets. Cal dir que sense l’autora de “La nit als armaris” publicat a Voliana Edicions res hauria estat possible.
 

10 autors

 Salvador Vergés, que ha publicat recentment la novel·la “Les sabates descordades” ens va dir, entre altres coses que van fer somriure el públic que omplia la sala: “Gràcies a aquest relat he descobert que escriure l’autobiografia de la infància et canvia els pensaments i la manera que narraries qualsevol història.  Aquí, he pogut descobrir que quan et deixes transportar de nou en aquell món, et torna la puresa de la innocència i et transformes en un infant. A diferència del món imaginari, allà, encara no coneixies ni havies trepitjat el món que t’esperava. Mentre que quan escrius un relats de la vida real se t’acumulen les misèries i els dubtes que tot ho contaminen. Més o menys com diu el títol d’un llibre que va escriure un amic meu: El temps tot ho emmerda”.
 

M.Dolores Barrera, va explicar que aquest primer exercici li serviria per acabar escrivint tota la seva autobiografia perquè els seus nets la poguessin llegir.
 
L’editor i autor d’una de les autobiografies J.Solé i Camardons va remarcar la importància del llibre com a document per a conèixer la història de la gent petita que fa gran el nostre poble; va comentar el plaer d’haver llegit el seu text als fills i la companya. També en qualitat d’editor va expressar la satisfacció de disposar d’un text que contribueix al vol de la Voliana arreu dels Països Catalans.
 
Àngela Gol, nascuda al barri del Poble Nou ens va regalar pinzellades dels testimonis del seu naixement. Elisabet Claveria va parlar dels records dels records: "Recordem d’un record, que és a la vegada un altre record. A la fi trobaríem la imatge real, el que va succeir. Com més lluny anem més llarg és el camí de tornada, ple de forats llaurats per l’oblit. Escriure els meus records m’ha servit  per a fixar-los i protegir-los de ser engolits per l’oblit" O com diu a l'inici del seu text: “recordo com la sorra fina, feta de sucre i sal, cobreix els peus de la mare, de la Carmen i els meus...”. 
 

Magda Pola va parlar de les mirades que donen títol al llibre i que ens envolten constantment: “Molts sabeu que soc Treballadora Social. Avui he anat a una jornada que tractava de les diverses mirades, referint-se a les diferents disciplines: psicòlegs, treballadors socials... (ja veieu, em moc en grups on es mira molt –també el grup de fotografia, “Una mirada particular”- Com deia, la jornada d’avui m’ha suggerit alguna idea que voldria compartir amb vosaltres per acabar: A 10 mirades 10, hi trobareu 10 escenaris en els quals es desenvolupa la vida d’aquests 10 nens i nenes: de les famílies, els pobles, com es vivia, les cases, els costums, relacions... que han anar a formar part de la motxilla de cadascú de nosaltres (ja sabem com són d’importants els primers temps a la vida dels nens). Per altra banda, la mirada ens construeix com a subjectes, quan som mirats pels altres, per la manera com ens miren... Al llibre trobareu com ens miraven i, sobretot, com miràvem nosaltres. Però les mirades no sumen, interaccionen i es multipliquen; i les mirades que ens vam trobar al taller vam interaccionar, ens vam multiplicar i vam crear alguna cosa nova, que no hi era: el llibre que ara us presentem. D’aquí el gran encert del títol”.
 

Isabel Banderas va manifestar l’amor al Pallars, a les Valls d’Àneu d’adopció  i a la seva neboda: “Quan he començat a recollir dades per a la meva autobiografia m’he preguntat en quines autobiografies hi apareixeria jo. M’agradaria formar part dels records d’infantesa de la meva neboda...”. Sandra F.Nájera, amb la seva mirada d’àngel ens va dir que es trobava més còmoda llegint que parlant i va llegir un fragment de les seves “Pisadas de inocencia”. La Myriam González va ser fidel a la seva condició de comunicadora i va parlar de tots els participants en el llibre. Finalment, la més joveneta, Àngel Balcells ens va explicar que ara ja no era la nena dels records que li expressaven la gent que la van tractar de petita.
 

Val a dir que en aquest llibre es reflecteix  l’entorn polític i social en què vivien els autors quan eren nens, vist des de la  seva mirada innocent i sense perjudicis. Fets com la repressió franquista, la immigració, etc., formen part de la història de la majoria d’ells. Totes aquestes vivències, però, s’expliquen a través d’anècdotes divertides i curioses que fan d’aquesta obra un llibre entretingut que serveix per passar una bona estona.
 

100 presentacions de Voliana

$
0
0
El 2 de març de 2011 vam fer la primera presentació d'un llibre de Voliana Edicions, va ser de Poliglotisme passiu, el gran llibre del pedagog Delfí Dalmau. El primer que tenim el goig d'haver editat. La vam fer a la llibreria Àgora de Palma; una llibreria que com moltes altres ja ha plegat.

Des d'aleshores la Voliana no ha deixat de volar i el 31 de maig de 2013 vam fer la presentació que fa 100. Decidir quina presentació va ser la del centenar és difícil perquè en vam fer dues el mateix dia a la mateixa hora: "Viatge a l'illa dels pingüins" i "10 Mirades 10".


El 2011 vam fer 29 presentacions, el 2012 vam fer-ne 35. I el 2013 ja en portem 36, però ja en tenim una dotzena llarga més de programades i altres en procés de preparació.

Volem agrair als autors, els llibreters, la gent de les associacions culturals i de les biblioteques del país el seu suport. Sense aquestes presentacions que ens omplen d'ànims amb el contacte amb els lectors no podríem dur endavant aquest projecte. Moltes gràcies.
Aquestes són les properes presentacions programades:

·         8 de juny: La Memòria de l’Esteve Albert.  7 de la tarda, parlaran: Josep Puig i August Bover, president d’Òmnium Garraf. Espai Cultural Pere Stampfli. Carrer d’en Bosc 9, Sitges.
 

·         11 de juny: Presentació de “Viatge a l’illa dels pingüins” de Bernat Gasull a la llibreria Horitzons de Barcelona. A les 20h. Carrer València 149.
 

·         13 de juny: presentació de “La Memòria de l’Esteve Albert”. Saló de Pedra de l’antic Ajuntament d’Argentona. 20h.
 

14 de juny: presentació de “La falç i la rosa” a la llibreria La Tralla de Vic. Parlaran Joan Brugués i l’autor. 19.30h.


 
·         2 de juliol: Presentació de “Muntanyes russes”, el llibre i la guia didàctica, de Rosa Roca Riera, a l’Escola d’Estiu del Maresme entre 10.30 i 11.30, i a les 13h Moviment Educatiu del Maresme. Les Esmandies. Rda. O'Donnell, 94  2n. Mataró.

·         3 de juliol: Presentació de “Muntanyes russes”, el llibre i la guia didàctica a l’Escola d’estiu del Col·legi de Doctors i Llicenciats  d'11.45 a 12. Escola Joan Pelegrí. Barcelona.
 

·         12 de juliol: presentació de “10 Mirades 10” a Esterri d’Àneu. A les 20h. Parlaran Raquel Picolo i les autores del llibre.
 
 

·         26 de juliol: presentació de “La Memòria de l’Esteve Albert” a la biblioteca Manuel Serra i Moret. 19.30h. Pineda de Mar.

·         16-19 d’agost: presentació dels llibres “El vol de l’Esparver”, “Viatge a l’illa dels pingüins”, “La Memòria de l’Esteve Albert” i “L’eco del temps” a la Universitat Catalana d’Estiu. Prada de Conflent.
 
 

·         agost: presentació de l’Agenda de la Terra a la UCE de Prada de Conflent.

 
·         6-15 de setembre: Participació de Voliana a la Setmana del llibre en català. Barcelona.

·         6-7 de setembre: presentació de “Viatge a l’illa dels pingüins” a la Fira i Festa del Pirineu. Organyà. Hi haurà parada amb els llibres de Voliana Edicions

·         11 d’octubre: a les 7 del vespre presentació de “Sociolingüística per a joves del segle XXI“ a la biblioteca P. Gual i Pujadas. Canet de Mar. S’hi llegirà el manifest del Correllengua.
 

Ignasi Aragay parla a l'ARA de "La Memòria de l'Esteve Albert"

$
0
0
El dia 22 de juny Ignasi Aragay va dedicar la seva columna que escriu al diari ARA a parlar del llibre de l'Esteve Albert publicat per Voliana:

.
Els amics d’un home oblidat: Esteve Albert.

Que tenen en comú Manuel Serra i Moret, Josep Carner, Carles Cardó, Fèlix Millet i Maristany, Antoni Comas, Joan Peiró i Pau Casals? La política va travessar les seves vides. En la majoria, també la cultura i l'exili. Aquests tres elements són igualment presents en la vida d'un home menys conegut que tots ells i molt apreciat també per tots ells: Esteve Albert (1-4-1995). Escriptor i activista cultural i polític -catalanista, obrerista i catòlic-, gràcies a la seva empenta, transversalitat i simpatia va ser el nexe d'unió entre moltes sensibilitats i va desplegar una activitat incansable, a més de deixar una compulsiva obra escrita. Voliana Edicions publica ara, amb pròleg d'Hilari Raguer, La Memòria de I’Esteve Albert, un recull de textos inèdits seus sobre les personalitats esmentades.

Curiós per naturalesa, en aquests retrats apressats Albert descobreix facetes poc o gens sabudes. Per exemple, de Serra i Moret, un dels socialistes més preparats de la primera fornada, documenta la seva connexió amb mossèn Cinto, amic del seu pare. Verdaguer va anar a acomiadar el jove i orfe Serra i Moret quan aquest el 1901, amb l8 anys, va marxar sol en vaixell a estudiar als Estats Units. Del poeta Josep Carner en remarca la talla política. ..En sap molt, de política. “És tan bon diplomàtic com excel·lent poeta", li va dir d'ell Pompeu Fabra. Retrata un canonge Carles Cardó intransigent a I’hora de rebaixar el to del seu assaig –“L'histoire Espirituelle  des Espagnes” perquè es pogués publicar a l'Espanya franquista. De Millet i Maristany  -el pare de l’actual i nefast Millet-, ressenya el seu optimisme ingenu consistent a pensar que el dictador acabaria deixant-li que fes un diari en català. Sobre Comas, rememora una entrevista que tots dos –entre d'altres- van mantenir cap aI final de la dictadura amb el príncep Joan Carles: li van parlar en català i li van expressar “el seu nacionalisme confederal". Albert no oculta la seva admiració pel Peiró anarquista, de qui explica que al final de la guerra va passar la frontera a peu amb Joan Cornudella d'Estat Català i futur diputat del PSC. I encara menys la que sentia per Pau Casals, sobre el qual conta detalls de Ia seva relació amb Marta Istomin: "Sóc feliç Albert. Mai havia assolit aquesta placidesa interior".

La nova edició de Muntanyes russes es presenta a l'Escola d'Estiu

$
0
0
El dia 2 de juliol es va fer una taula amb els llibres de Voliana a la 34a Escola d'Estiu del Maresme. Rosa Roca Riera hi va presentar la nova edició de la novel·la juvenil Muntanyes russes i la guia didàctica del llibre.

Reproduïm la introducció a la guia:
 
La Guia didàctica vol oferir-vos alguns suggeriments i propostes per poder treballar amb els vostres alumnes abans, durant i després de la lectura de Muntanyes russes. No pretén ser un solucionari exhaustiu perquè moltes de les preguntes que s’hi plantegen són de resposta oberta. Però sí que conté informació que creiem interessant o en alguns casos necessària i informacions complementàries que podeu compartir amb els alumnes, com vídeos o pàgines web on completar o ampliar els temes que van sorgint.
Aquesta guia ha estat experimentada en diversos centres educatius, amb alumnat de 3r i 4t d’Educació Secundària Obligatòria, cosa que ha permès contrastar-la i ajustar-la, procurant que respongui als interessos i necessitats dels alumnes d’aquests nivells acadèmics i, al mateix temps, els ajudi a ampliar els seus horitzons i millorar la seva competència lingüística.
Esperem i desitgem que us engresqueu amb aquesta proposta, tant vosaltres com els vostres alumnes, i que Muntanyes russes pugui contribuir a fomentar entre els joves el gust per la lectura.
 
El dia 3 de juliol es va fer la presentació de la nova edició de Muntanyes russes i la guia didàctica a la 40a edició de l'Escola d'Estiu del Col·legi de Doctors i Llicenciats de Catalunya.
 
Rosa Riera amb la nova edició de Muntanyes russes a les mans que podeu veure aquí mateix
 
 
 
 
 


Com a dins d'un volcà

$
0
0
En el número 59 de la revista Lletres, Revista de llibres i cultura dels Països Catalans, David Vila i Ros publica l'article "Com a dins d'un volcà" sobre el llibre "Viatge a l'illa dels pingüins" de Bernat Gasull i Roig. El podeu llegir aquí o en el seu blog "Malgrat la boira".
Un article que comparteix pàgina amb la ressenya que Víctor Alexandre fa d'El banquer, la gran novel·la de Núria Cadenes. Una bona prova -els dos llibres- d'aquesta nova generació de novel·listes catalans.

Com a dins d'un volcà. David Vila i Ros.
Viatge a l’illa dels pingüins
Bernat Gasull i Roig
Voliana Edicions, 2013

Escriure una guia sobre els volcans més representatius d’Europa és l’encàrrec que rep el protagonista de Viatge a l’illa dels pingüins, l’òpera prima de Bernat Gasull i Roig. De vegades, però, els encàrrecs, lluny de ser aliens a qui els ha de dur a terme, esdevenen l’oportunitat per descobrir, ja no només quelcom que ens és del tot desconegut a priori, ans també allò de més ocult que hi ha en tots nosaltres, allò que ni tan sols ens atrevim a dir-nos en veu alta. Els volcans, amb la seva presència majestuosa, enigmàtica i, alhora, amenaçadora, menen el personatge principal cap al centre de la Terra i, paral·lelament, l’immergeixen en un viatge introspectiu cap als indrets més recòndits del seu inconscient.

La trama, que arrenca amb l’ascenció a l’Öræfajökull, el volcà més alt d’Islàndia, pren un gir decisiu quan el protagonista, en plena tempesta, troba un misteriós muntanyenc ferit. L’encontre serà el punt de partida d’un viatge a la recerca d’una resposta; un viatge en l’espai, fins a les antípodes, i també, en certa manera, en el temps, mercès a uns papers que ens traslladen als Pirineus de mitjans del segle XIX. Les vivències personals, que es barregen amb elements de les mitologies catalana, islandesa i polinèsia, ens fan endinsar en una història intensa i a l’ensems dinàmica.

Amb un lèxic exquisit, Gasull, biòleg de formació que es dedica a tasques relacionades amb la promoció del català, demostra tenir un ampli coneixement dels paisatges que descriu, fruit, en gran part, i com s’encarrega d’aclarir al final del llibre, de les explicacions rebudes del seu germà Martí, el reconegut fundador de la Plataforma per la Llengua i alpinista experimentat que va perdre la vida a l’Himalaia. Llegir Viatge a l’illa dels pingüinsés doncs, també, una manera de descobrir espècies remotes –o fins i tot extingides, com els pinguinus impennis, que són el punt de partida de la novel·la–; recórrer els principals paratges d’Islàndia i alguns dels cims més emblemàtics d’arreu del món, talment com si tinguéssim a les mans la guia que té encomanada el protagonista; o bé, fins i tot, aprendre aspectes tècnics de l’alpinisme que generalment només són a l’abast d’aquells que practiquen esports de muntanya. I, enmig de tot plegat, a mode de cirereta, una fugaç aparició de Jacint Verdaguer, la trajectòria del qual Gasull ha estudiat amb profunditat. Una novel·la completíssima per un autor que té moltes coses a dir.
 
 

10 Mirades 10 a Esterri

$
0
0
El 12 de juliol de 2013, gràcies al Consell Cultural de les Valls d'Àneu, hem presentat "10 Mirades 10" a l'Ecomuseud'Esterri, la capital d'Àneu. No hi faltava ningú.

Voliana Edicions en terra de voliaines, que és com anomenen aquí les papallones. Una editorial que es trobava, per tant, com a casa, perquè viu la seva aventura entre les arrels prepirinenques de l'Alt Urgell i els nous aires del Maresme.


L'editor ha parlat del simbolisme del número 10, del wan xinès que és el resultat de la interacció entre el Jing i e el Jang; el número del Cosmos, el paradigma de la creació. També la creació literària... La dècada que conté tots els números, i per tant totes les coses i possibilitats, que ho inclou tot. La tetraktys que simbolitza la divinitat; els 10 manaments o les 10 paràboles els 10 eons dels gnòstics. I a la Kàbala és el verb etern, la primera lletra del nom diví, la intel·ligència lluminosa; els 10 noms de Déu. O la X romana que és la xifra perfecta.


Però per a les 10 autores i autors del llibre el 10 és potser també riure's de la pròpia imperfecció que contribueix a la perfecció universal. Una mirada al jo que ens neteja l'ànima i ens fa més conscients.

Inscrit a l'entrada del temple d'Apol·lo de Delfos, hi ha l'aforisme "Coneix-te a tu mateix", -que ha estat atribuït a una desena de filòsofs, entre els quals hi ha Heràclit, Sòcrates i Tales de Milet- i que resumeix bona part de la futura pulsió autobiogràfica com a mètode per arribar a desxifrar el món.

                               Aparador de la llibreria Casa Manela d'Esterri


10M10 va ser concebut en el marc del taller d'autobiografia conduït per Raquel Picolo, l'endemà d'una pujada col·lectiva dels 10 autors per veure els estels, l'esplèndida volta estelada pujant a Cerbi. Concebut al Pirineu català i parit entre el Maresme i Olot passant per altres contrades de Catalunya mostra retalls de la història humana des dels ulls de la infantesa reviscuda pels adults.

 
Propera parada: Premià de Mar

Es presenta L'Eco del Temps de Joan Maria Arenas

$
0
0

Joan Maria Arenas i Prat (Tarragona 1964) és Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona; des de l’any 1993 exerceix a la sanitat pública britànica,  on s’especialitzà en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

És autor de les novel·les   L’Atlant (2012), 2014 (2010) i Tedèum (2009), obres que formen una trilogia inspirada en les Cartes a Màrius Torres, de Joan Sales.

A  L’Eco del Temps, la seva primera incursió en el gènere de la ciència-ficció, ens transporta a uns anys i uns espais on la vulnerabilitat del temps és la protagonista


 

A mitjans anys cinquanta del segle xx, un jove estudiant de Ciències Físiques, Hugh Everett, va proposar una reinterpretació radical de la mecànica quàntica. La teoria d’Everett suggeria que cada succés en el temps pot divergir a la vegada en diferents històries i universos paral·lels. Encara que això pugui semblar pura especulació, alguns dels físics contemporanis més importants, entre ells Feynman, Murray, Gell-Mann i Hawking, han fet seva la interpretació d’Everett forçats per la idiosincràsia de la mecànica quàntica.
                                 

 Seixanta anys més tard, Hèctor Truran, físic adscrit al CERN de Ginebra, centre capdavanter en l’estudi del món subatòmic, descobreix que el temps, com a coordenada absoluta, també és vulnerable.

 

Hèctor Truran, jove físic adscrit al CERN de Ginebra a la recerca del bosó de Higgs, es acomiadat per motius poc clars, encara que la direcció del centre ho justifiqui en un accident aparentment intranscendent a l'accelerador de partícules.

Des d'aleshores sent que hi ha alguna cosa més al darrera d'aquesta història. La intuïció i el curiós increment de déjà vu des del dia de l'accident el porten a desxifrar els veritables motius.

Per a l'Hèctor, abocar-se a l'abisme de la insignificança és una de les maneres de descobrir que el temps, com a coordenada absoluta, també es vulnerable.

 
 
·         18 de juliol 2013: presentació de L’Eco del Temps de Joan Maria Arenas a la Biblioteca de Vilafranca. 19h. Parlaran l’autor i l’editor.
·         19 de juliol 2013: presentació de L’Eco del Temps a la llibreria Gigamesh. A les 18.30h. Ronda de Sant Pere, 53. Barcelona.
 
 

L'Eco del temps: tres presentacions a temps

$
0
0
L'Eco del temps, la novel·la de Joan Maria Arenas ha estat presentada al públic els dies 18, 19 i 20 de juliol de 2013, un triangle de presentacions que abraça respectivament la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca, la  llibreria especialitzada Gigamesh de Barcelona i la jornada CFFTE de la gent de les TER-CAT.

El dia 18 a Vilafranca parlà de l'obra Xavier Masip Otzet, enginyer de camins per la UPC que actualment treballa en projectes d'enginyeria civil.


                        A l'esquerra Xavier Masip

Masip ens va posar un seguit de músiques que a parer seu ens produïen cadascuna una sensació diferent en relació a la percepció del temps. un temps més ràpid o més lent; ens parlà de l'angoixa que es produeix en la ment dels aficionats del futbol quan perden per la mínima o guanyen per la mínima en els minuts finals d'un partit, temps que es fa llarg o curt segons quina sigui la situació. Tot plegat per il·lustrar el tema central de l'obra que tracta justament de la percepció del temps en la ment humana... Va valorar molt positivament les reflexions "filosòfiques" que es fan al llarg de l'obra i en va llegir alguns fragments.

Poques coses es poden dir si no volem descobrir els secrets d'una història que ha estat definida pel seu autor com un assaig sobre el temps. Un assaig novel·lat, val a dir, ja que s'insereix perfectament en la definició canònica de la literatura especulativa o de ciència-ficció perquè el seu plantejament és precisament: Què passaria si...? i al darrera de la pregunta en aquest cas hi afegim: el temps fos vulnerable.

                               18 de juliol a la Torres i Bages de Vilafranca

L'editor també va parlar de l'originalitat de l'obra, ja que dins el món de la literatura especulativa fins ara hem pogut llegir moltes obres sobre els viatges en el temps, sobre les paradoxes temporals o sobre màquines del temps o de futurs en què el temps és la nova moneda de canvi, però mai fins ara una obra centrada en la vulnerabilitat del temps i les conseqüències en la ment humana.


El dia 19 de juliol la presentació es va fer a la llibreria especialitzada en literatura especulativa o de ciència-ficció i fantasia Gigamesh de Barcelona, i vam tenir com a presentador Eloi Puig, dinamitzador de les trobades anomenades Tercat i autor des de fa 10 anys de la Biblioteca electrònica EL Kraken.

                               19 de juliol a la Gigamesh

És impossible intentar de resumir la intervenció magnífica d'Eloi Puig, i no ens cal fer-ho perquè el lector ja tindrà ocasió, ben aviat, de llegir l'article sobre L'Eco del temps que penjarà a la pàgina web del Kraken. Aquí direm només que va fer un elogi de la novel·la per diverses raons: l'obra és molt original, aporta molta informació però de manera planera, molt llegidora, sense omplir el lector de dades científiques indigeribles, com acostuma a passar en obres del gènere.
Va destacar que l'obra conté dues parts molt diferenciades: una primera més riallera, amical i lluminosa mentre que la segona s'endinsa cap al món fosc del catastrofisme especulatiu però sense els ingredients propis d'aquest subgènere, sense cercar sorpreses forçades i girs estrafolaris sinó avançant inexorablement cap a una fi que s'intueix però que resta oberta a l'acabar la novel·la.


                               JM Arenas signant exemplars del llibre

El 20 de juliol l'autor va estar convidat a participar en un debat organitzat en la jornada de la CFFTE (ciència-ficció, fantasia i terror eclèctics) de la gent de les TerCat. Es va fer a l'Espai La Fontana, a l'antiga vila de Gràcia, actual Barcelona.
Joan Maria Arenas al centre de la imatge
 
 
L'autor va anar responent a les preguntes del Menut mirant de no descobrir l'argument de l'obra tot desviant l'atenció -a parer meu- parlant del tema secundari dels universos paral·lels que si són presents a l'obra ho són més aviat com a marc científic de la teoria quàntica que ofereix plausibilitat a l'argument. Arenas va apostar per un cert determinisme i per la vulnerabilitat de la ment humana si volem entendre la realitat.
 
Terra Promesa d'Oleguer Homs i L'Eco del temps, les dues primeres novel·les especulatives de "Retorn al sol" de Voliana Edicions


Joan Brugués parla de La falç i la rosa

$
0
0

LA FALÇ I LA ROSA, de Jaume Planas i Panadès: resum de la presentació del 14 de juny de 2013 a la llibreria La Tralla de Vic a càrrec de Joan Brugués


Podem qualificar La Falç i la Rosa de thriller ple d’intriga i acció, però és també una novel·la sentimental, generacional i política, i, més encara, una crònica contemporània del nostre país.

El títol relaciona dos mots suggeridors i polisèmics en la nostra tradició cultural: la falç, símbol de mort i també de lluita, i la rosa, expressió del desig i de l’amor, no solament vers una dona sinó també per la terra.  
 

El protagonista, l’Humbert, és un exiliat per les seves activitats revolucionàries de finals del franquisme que, després de vint anys a l’Índia, retorna a la Barcelona postolímpica per tal de retrobar el pare, però es troba amb la seva estranya desaparició. Es sentirà inadaptat en una ciutat que ja no és la seva i, en poques setmanes, es veurà arrossegat per una sèrie de situacions que el duran al límit, a haver de triar entre la vida i la mort.

Més enllà d’una lectura despreocupada on cerquem l’acció, l’aventura i els moments d’erotisme que conformen la fórmula del thriller, el lector perspicaç trobarà l’aspecte més profund, humà i enriquidor de la història en el seu triple rerefons.

Millor que en molts manuals, en aquesta novel·la podem resseguir les inquietuds i neguits d’un important sector de la generació que a la mort de Franco tenia entre divuit i trenta anys, una joventut que havia lluitat per una cosa diferent al règim que es va configurar en l’anomenada “transició”. Hi trobem referències al moviment hippy, a la seducció per la lluita armada (només vista positivament sota el franquisme, no a partir de la mort del dictador malgrat algun personatge que hi persisteix), la fascinació per Orient (en els dos primers capítols es podrà copsar l’admiració per l’Índia, els seus costums, espiritualitat, menjars, olors...), i les  conseqüències dels canvis per als inadaptats (drogoaddicció, sida...) i per a d’altres que “s’adapten” (el personatge del pastisser Masjoan, convertit en especulador sense entranyes i botifler oportunista).

Per tal de fer més realista la novel·la i contextualitzar-la, els personatges de ficció es barregen amb referències a alguns personatges reals o històrics, des dels anys trenta fins a èpoques recents. Potser es podria discutir sobre el grau de versemblança d’alguns dels primers, o bé d’alguns fets narrats com el del clímax que precedeix el desenllaç final.

Ambientada en l’aparent opulència dels noranta, es presenta negativament aquesta Barcelona amb nombroses referències a la prostitució, el tràfic d’armes, els rics sense escrúpols o les màfies, tot a través dels ulls del narrador-protagonista, molt procliu a la sorpresa (davant els canvis de costums, les modes, l’homosexualitat, l’alliberament de la dona, els vestits... i que, tot plegat, ens ajuda a entendre millor el personatge i en ocasions ens permet respirar abans de reprendre la trama principal).

El català hi és presentat com una llengua minoritzada dins la gran ciutat, i se sotmeten a una crítica implacable els sectors del país que s’oposen a la seva normalització (encarnat en el patètic personatge de Sónsoles, antic amor i exprofessora del protagonista que ha passat de l’esquerra maoista a l’espanyolisme furibund).

 

Alguns personatges són tractats amb especial afecte: Narcís, l’exmonjo de Montserrat instal·lat a l’Índia, prototip del savi i símbol de l’amistat; Alice, l’únic amor veritable i perdurable –alhora que impossible– del protagonista, gairebé una al·legoria de la Laura de Petrarca; el pare Rogeli de Montserrat, i Sebastià Blai, guerriller de la postguerra (el personatge a qui millor es podria aplicar una idea recurrent que es va imposant fins al final de l’obra: “Catalunya no sap honorar els seus màrtirs”).
 

Altres personatges, tractats amb un plus sentimental, són els avantpassats del protagonista, situats en posicions ideològiques diverses i que en la Guerra Civil serien víctimes d’un o altre bàndol. Capítol a part és el pare de protagonista, Eudald Cardona, impressor i llibreter, patriota i home d’honor, la recerca del qual per part del seu fill Humbert és el fil que condueix la trama. En canvi, de la figura de la mare, difunta, per més que l’influeixi en té una visió idealitzada.

I finalment el protagonista, Humbert, “alter ego” de l’autor i personatge rodó, ben treballat psicològicament, que es troba en un moment fronterer de la seva vida (com anteriorment ho havien estat el trencament de la infantesa que va significar la mort de la mare i el final de la joventut que va representar l’execució de Salvador Puig Antich). Pertanyeria a la tipologia de “l’estranger”, com el personatge de la novel·la homònima d’Albert Camus. Estranger en la seva pròpia terra, el que té de més profund procedeix del que ha après a l’Índia, i una progressiva solitud es va apoderant d’ell. Reflecteix l’estat d’ànim de l’home perdut ja a la meitat de la seva vida.

El llibre, ben escrit, manté un estil amè. Combina la narració, els diàlegs, les descripcions i, dins d’aquestes, el retrat. Fa un ús interessant dels adjectius i del vocabulari geogràfic o de la natura. L’humor hi és present en els jocs de paraules, en els versos del poeta Marcel Rigola, en la ridiculització d’alguns personatges i en la crítica del fenomen “urbanita”.

El llibre és recomanable tant per a qui vulgui passar una bona estona llegint com per a qui desitgi anar més enllà i trobar reflexions sobre la condició humana o coneixements d’altres cultures com l’Índia .
           
La propera presentació la farem a la Universitat Catalana d'Estiu (Prada de Conflent) el 18 d'agost de 2013.

Voliana a la UCE de Prada 2013

$
0
0
Entre els dies 17 i 20 d'agost de 2013 Voliana Edicions ha participat en cinc presentacions dels seus llibres a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent.

El dia 17 Francesc Mompó va presentar la seva novel·la "El vol de l'Esparver" amb la participació de Toni Teruel i Josep Albinyana. L'autor va destacar que el seu llibre no és només una novel·la històrica, ja que és una obra psicològica, de costums, eròtica... una novel·la polièdrica.

Mompó a la parada de Prada.
 
Toni Teruel, d'Amics de la Universitat de Prada organitzadora de l'acte, va remarcar l'extraordinària riquesa del llenguatge i de
figures literàries presents en tota l'obra, la prosa mompina.
Josep Albinyana va parlar de la recuperació de la memòria històrica que representa el llibre per a la comarca de l'Olleria i per a tot el País Valencià.
 
 



El dia 18 vam presentar "La falç i la rosa" de Jaume Planas, amb la intervenció de Joan Brugués, que ens va regalar un magnífic estudi sobre el llibre, i les referències històriques, ideològiques, filosòfiques o simbòliques que hi apareixen.


Una hora més tard vam fer la presentació conjunta de dues novel·les més editades per Voliana enguany: "Viatge a l'illa dels pingüins" de Bernat Gasull i "L'Eco del temps" de Joan Maria Arenas.
En el col·loqui es va parlar molt de la presència de la física quàntica en la ciència-ficció de L'Eco del temps.

                               A la foto Joan Maria Arenas amb l'editor

Els autors de L'Agenda de la Terra 2014 ens van convidar a participar el dia 20 d'agost en la presentació de l'Agenda, atès que en l'edició d'enguany Voliana Edicions hi ha col·laborat.

Jordi Bancells va parlar dels continguts independentistes, internacionalistes, ecologistes i socials de l'Agenda que en aquesta edició dóna part del seu benefici al Cercle d'Agermanament Occitano-Català i al Centre de Recerca i Informació en Consum, els quals també aporten continguts a l'Agenda.
Solé i Camardons va remarcar que serà molt útil una agenda com aquesta és un any històric com el que ara encetem.

Finalment, el mateix dia 20, vam fer la presentació de "La Memòria de l'Esteve Albert" amb un parlament de l'editor i intervencions de Ramon Gual i Jaume Lladó, dues persones de Catalunya Nord i responsables de la UCE que van conèixer personalment Esteve Albert.

                                A la foto l'editor i Jaume Lladó

Els llibres de Voliana a la parada de la llibreria de la UCE de Prada 2013

Presentacions de Setembre 2013 dels llibres de Voliana

$
0
0
El mes de setembre de 2013 ha anat carregat de presentacions dels llibres de Voliana Edicions. De fet, ja veníem d'un agost amb presentacions a la Universitat Catalana d'Estiu dels llibres: El vol de l'Esparver, L'eco del temps, La falç i la rosa i La Memòria de l'Esteve Albert, entre el 17 i el 20 d'agost. També vam participar a la presentació de L'Agenda de la Terra a Prada.
El 23 d'agost vam presentar "La Memòria de l'Esteve Albert" a la biblioteca Manuel Serra i Moret de Pineda de Mar.
                               La biblioteca de Pineda de Mar plena

El 5 de setembre vam presentar L'Agenda de la Terra a Dòria Llibres de Mataró, amb la presència de Rosa Roca Riera i Jordi Buch.
                                A la llibreria Dòria

El 7 de setembre vam participar a la Fira i Festa del llibre del Pirineu, en la jornada de les Homilies a Organyà, amb una parada de Voliana.
                               A la parada d'Organyà, la Mercè Martí

I aquell dia vam fer la presentació de 2 llibres: "La Memòria de l'Esteve Albert"
                               L'editor parlant de l'Esteve Albert

I més tard Bernat Gasull va presentar la novel·la "Viatge a l'illa dels pingüins", remarcant les implicacions pirinenques de la narració.
                               Organyà 2013

El 6 de setembre vam portar les novetats i bona part del fons editorial de Voliana a la Setmana del Llibre en Català de l'avinguda de la Catedral de Barcelona.
                              Prestatges de l'estand 13 del Pirineu
                              a la Setmana del llibre en Català
 
El dia 12 Bernat Gasull va presentar "Viatge a l'illa dels pingüins" a la Setmana del llibre en Català.
A la plaça del Llibre de la Setmana
 
I el 13 de setembre es va fer la presentació a la plaça de les Paraules de "La nit als armaris" en una interessant conversa entre l'autora, la Raquel Picolo i el crític i escriptor Xavier Febrés.
 
 
 
 
 



Bales de cotó es presenta a Artesa de Segre

$
0
0
El 4 d'octubre de 2013 es va presentar a la biblioteca d'Artesa de Segre el llibre Bales de cotó de Neus Olives Pardo. El llibre és el volum 4 de la col·lecció "Memòria" de Voliana Edicions. Hi ha nombroses fotografies de diversos indrets i moments de la colònia, la majoria de l'època que narra l'autora.

                      D'esquerra a dreta: Ramon I.Canyelles, J.Solé
                      Camardons, Neus Olives i JM Mayora.

L'editor va aprofitar per presentar Voliana a la gent d'Artesa que omplia la sala, i va parlar de Bales de cotó com un tros de la memòria viva que necessita qualsevol país per reconèixer-se, un llibre escrit des de la sensibilitat de l'autora, amb un llenguatge català magnífic -sovint amb paraules vives de la variant nord-occidental- i amb una memòria dels detalls impressionant.

Bales de cotó té un títol entre misteriós, metafòric i directament lineal, ja que fa referència d'una banda al cotó que treballaven els "fabricants i fabricantes" a la colònia però potser també les bales que dispara l'autora són de denúncia de la condició laboral i alhora de cotó perquè mostra tota l'alegria que malgrat les dificultats expressaven la gent que treballava i vivia a la colònia Hilaturas del Segre, on l'autora hi va romandre fins al 1962.


El regidor de cultura de l'ajuntament d'Artesa de Segre JM Mayora va presentar els parlaments i va destacar la fidelitat del llibre a la realitat històrica de la colònia. Ramon I.Canyelles, que encara té segona residència als pisos que ara hi ha en la zona on hi havia la colònia, va fer un recorregut històric de la fàbrica que va començar el 1906 i que va tenir com a darrer gestor Miquel Coll i Alentorn. R.I. Canyelles és l'autor de la fotografia de la coberta.

Finalment, Neus Olives, l'autora, nascuda el 1946 a Baldomar (la Noguera) i que als quatre anys, va anar a viure a la colònia amb la seva família, va començar fent tres agraïments a Voliana Edicions: per haver confiat en l'obra, per haver respectat escrupolosament el text i per la preciosa portada i contraportada del llibre amb els til·lers al fons darrera de l'edifici principal de la fàbrica, sense fulles a la portada, i verd a la contraportada reflex de les dues realitat que es vivien a la colònia.
Ens va explicar que va començar a escriure el llibre sense ser-ne conscient, per omplir el temps que li va donar una afonia motivada pel seu ofici de mestra; un text que va anar engrandint-se amb el temps, "com qui pinta amb paraules un mural que era un retrat personal dels records". Va tenir un especial record per la seva germana morta prematurament i per les tres mestres que va tenir a l'escola de la colònia. Va fer referència a un treball monogràfic sobre la colònia, però fet de "portes enfora", per experts, de lletres majúscules. Per contra, el seu llibre estava escrit portes endins, parlant de la gent petita que hi va viure i treballar, les lletres minúscules.
Va denunciar la "desmemòria oficial que ha intentat assecar-nos les arrels, la de les persones anònimes. L'autora va emocionar de veritat la gent que l'escoltàvem, molts dels quals encara havien viscut a la fàbrica.


                               Neus Olives signant exemplars del seu llibre

La Memòria de L’Esteve Albert a Girona i Barcelona

$
0
0
"La Memòria de l’Esteve Albert" continua el seu cicle de presentacions per tot el territori i ara ha arribat a la llibreria 22 de Girona i a la Claret de Barcelona.

El 2 d’octubre a la llibreria 22 de Girona hi van parlar Joaquim Nadal, Josep-Miquel Servià i Josep Puig.
Joaquim Nadal va fer una anàlisi dels diversos moments històrics que va viure Esteve Albert i la importància del seu activisme incansable. Va repassar un per un els set personatges del llibre, destacant-ne algun tret particular i la versió que d’ells en dóna Albert.
Joaquim Nadal i Josep Puig i Pla
 
Josep-Miquel Servià es va centrar en el contacte personal amb l’autor, en l’època que va romandre a l’Empordà, on va promoure entre altres la representació d’”Els almogàvers del Rei En Pere i Palamós”, amb motiu del 7è. centenari d’aquella població. Servià ens va mostrar un exemplar de “Quatre boigs de Mataró”, dedicat per Esteve Albert.
                                         JM Servià amb "Quatre boigs de Mataró" a les mans

El curador Josep Puig i Pla va parlar de la importància de la tasca de l’autor, fent referència a l’activitat de les comarques gironines. Com a públic assistent vam gaudir de la presència de Ramon Manent, músic i seguidor d’Esteve Albert, i de l’alcalde de Bellcaire d’Empordà, David Font, el qual es va convertir en quart orador a l’hora del col·loqui explicant-nos l’activitat entusiasta que va tenir la presència d’Albert en aquella població, on va despertar la consciència del seu passat que fins aleshores vivia en bona part adormit i on encara es representa el retaule “Bandera de Catalunya” .
   A la dreta David Font, alcalde de Bellcaire
                                  d'Empordà

 

El 8 d’octubre es va presentar a la llibreria Claret de Barcelona, amb parlaments d’Agustí Alcoberro, Joan Ridao i Josep Puig.

Joan Ridao va començar destacant el pròleg d’Hilari Ragueron s’insinuen complicitats de l’anarcosidicalisme amb l’extrema dreta. Va criticar que Albert és un personatge important de la història de Catalunya però immerescudament desconegut, com altres personatges que apareixen en l’obra. Un activista que mereixeria la categoria d’’homenot’ que sabia conciliar ideologies diverses amb una voluntat netament transversal lluny de qualsevol sectarisme. Un llibre que recomanà no només per conèixer la personalitat d’Albert sinó també la de diversos personatges claus en la història de Catalunya.
 

Agustí Alcoberro va deixar esmaperdut aquest cronista editor perquè després de confessar que prèviament a la lectura del llibre no coneixia Esteve Albert, va fer una interpretació profundíssima de l’obra, la ideologia i l’aportació de l’autor. Alcoberro veu com un joc de miralls els comentaris de les personalitats ja que alhora mostra el seu propi pensament, el d’una personalitat transversal que serveix de pont i continuïtat entre la Catalunya d’abans del 36 i la Catalunya posterior. Un personatge contradictori i, per tant, molt català, en el qual  es condensa tot el seny i tota la rauxa, com ho mostra que era partidari d’una Catalunya Helvètica, endreçada i cultivada fent una mena d’ucronia en què es declarava partidari de partits com la Unió Socialista, Acció Catalana o UDC, però que veia com a partits massa allunyats de la comprensió popular i que per això ell militava en organitzacions més pròximes al sentit popular, més radicals. Li agradava racionalment aquella triada de partits assenyats però de cor es veia empès a militar en Nosaltres Sols, Estat Català o sindicalment a la CNT. Militància que compartia amb la de la FEJOC catòlica. Alcoberro també va destacar l’episodi de les baralles entre els tres sectors del catalanisme durant els anys cinquanta, que Albert critica sense embuts, des de la representativitat en el Comitè Pous i Pagès com a membre del Front Nacional de Catalunya.

Al final, Alcoberro es preguntava quina mena de gènere podria definir el llibre i en proposà diversos: el retrat, l’apunt... i va lloar l’encert del títol i subtítol ja que apunten a la ‘Memòria’ i les ‘Vivències’. Si l’autor fa en més d’una ocasió ucronies partint del supòsit “què hauria passat si...” Alcoberro també es preguntava què faria en l’actual moment històric Esteve Albert. Ens faria molta falta avui. Finalment va voler fer un elogi de la feina que fan petites editorials com Voliana perquè ens garanteixen la llibertat d’expressió editorial.
 

22 Contes es presenta a Igualada

$
0
0
El 17 d'octubre de 2013 es va fer la primera presentació del recull de relats "22Contes a la vora de la independència" a la Biblioteca Central d'Igualada. A la taula hi havia tres dels 22 autors dels contes: Joan Pinyol, Pep Elias i Jordi Solé i Camardons, que també va parlar com a editor.

J.S.Camardons, Pep Elias i Joan Pinyol a Igualada
Jordi Solé Camardons, com a editor va explicar les circumstàncies que havien portat a què finalment Voliana edités aquest llibre i les raons que van portar a la magnífica portada amb la imatge d'un tram de la Via Catalana per la Independència prop d'Arenys, on fa un temps va començar el procés que ens està conduint a la Independència. Una imatge amb gent de mitjana edat que ja fa anys que lluiten per la llibertat però amb el contrapunt del dibuix de la jove Laia Albert, reneboda d'Esteve Albert, autor de LaMemòria... que hem editat a Voliana Edicions.

Es tracta d'un recull que inclou visions molt diferents, com diversa és la realitat catalana. Des d'un parell de contes que se centren en la realitat sociolingüística o psicosociolingüística, a d’altres que són metàfores polítiques o psicològiques, alguns reivindiquen el missatge poètic o les cançons que desperten la consciència, d’altres tendeixen a la ironia, a la paradoxa o a l’erotisme. Alguns se centren en la crítica al botxí i altres en l’autocrítica de l’esclau. Alguns miren al passat, d’altres el present i alguns al futur lliure o a tots tres segments del temps. Fins i tot hi ha algun conte pessimista al costat d’una majoria més optimista. La majoria apunten cap a l’autoestima ja sigui destacant l’autoelogi o subratllant-ne les mancances que cal superar. Però tots són contes a la vora de la Independència, molt a la vora.
 
Pep Elias, autor del llibre de ciència-ficció Olor de gas i que en aquest llibre signa l'escrit "Quan tot estava per fer", va mostrar el seu desig que la Independència no només sigui possible en llibres de ficció i passi a ser un tema destacat en els llibres d'història.
Joan Pinyol, autor del conte "Trenta-tres estrelles" va  remarcar que la iniciativa del llibre no té res d'oportunista si tenim en compte el context que vivim darrerament perquè els contes estan basats en desitjos reals que han anat calant des de l'adolescència de molts dels altres autors del recull, quan ja clamàvem per la independència. Ara que el desig s'ha estès continua a nivell particular més viu que mai de manera que, a la proposta literària de fer un conte sobre la independència s'hi ha afegit de manera directa i gairebé natural, com la vida sota la submissió d'un Estat Espanyol que ens ofega.

                               Els tres autors signant exemplars del llibre
                               a Igualada

Entrevista a Neus Olives, autora de Bales de cotó

$
0
0
Bales de cotó es va presentar a la biblioteca de Vinaròs el 8 de novembre de 2013 i es tornarà a presentar el 15 de novembre a La Sénia.

                               La presentació a Artesa de Segre

Amb ocasió de la presentació a Vinaròs, Alícia Coscollano del web La Calamanda  http://www.lacalamanda.com/la_calamanda va fer una interessantíssima entrevista a Neus Olives que reproduïm parcialment aquí:

 

‘Bales de cotó’, aproximació de Neus Olives a l’època industrial del franquisme


Olives realitza un retrat de les relacions laborals i humanes sota la presencia omnipresent de la  fàbrica tèxtil Filatures del Segre i la seua urbanització satèl·lit:  La Colònia

Neus Olives va néixer a un poble petit, Baldomar, pròxim a la fàbrica tèxtil Filatures del Segre, i a la constel·lació d’habitatges satèl·lit que l’envoltava coneguda com La Colònia. A aquest lloc transcorreria gran part de la seua vida de infantesa i de l’adolescència. El primer record de Neus vinculat a La  Colònia se situa al moment de l’arribada i la primera visió de la construcció. “Em va impressionar moltíssim, tenia uns finestrals enormes”. “Vam arribar amb carro. El meu pare anava al davant amb els mobles i va deixar-los al pis, però els estris de cuina i les peces de roba els portava el meu padrí, que era un pagès important de Baldomar”. Així, una Neus petita va obtenir la primera impressió del que seria el seu entorn durant els pròxims anys des de la part superior del carro del seu padrí, “anava seguda dalt de la màquina de cosir, bastant moderna, de la meua mare”, precisa. Un període de la vida que, com a tants altres, l’ha marcat i que ara forma part d’una història. Es tracta del seu primer llibre, i es titula Bales de cotó.


- Pel que contes, la fabrica tèxtil repetia el model de fàbrica que explicaven en el seu moment els emigrants que van treballar a Alemanya, o l’actual a la Xina, amb urbanitzacions creixent al costat de les fàbriques perquè la gent no dediqués temps a anar i vindre de la seua vida privada. 


- L’únic avantatge d’aquest tipus de fàbriques, com ara la que jo vaig viure, és que estaven ubicades en un ambient rural, i per tant vivíem en plena natura, i tot i que la fàbrica era molt sorollosa, pesada i molt lletja per dins, per fora és preciosa, ja que es tracta d’un edifici amb característiques modernistes i noucentistes. Està construït amb rajoleta torrada, pedra natural i adorns de ceràmica, una mica avançant-se al que seria posteriorment el modernisme.


- Com era La Colònia, quin record tens?

- La Colònia on vivíem tenia un gran atractiu, perquè disposava de molta vegetació, estàvem en mig del riu Segre i el Canal de l’Urgell. La fàbrica prenia l’aigua d’un salt d’aigua del Canal de l’Urgell, i aquesta energia hidràulica era la que feia funcionar la fàbrica.

 - Quants anys tenies en arribar a viure a La Colònia?


- Tenia 4 anys, tan sols. El meu pare era un persona amb ofici, era ebenista, i en principi va continuar desenvolupant el seu ofici, així que vaig traslladar-me amb la meua mare i les meues germanes per motius laborals. La meua germana gran llavors tenia 16 anys, i la segona 14 anys.  Van incorporar-se al treball de la fàbrica immediatament. Vaig arribar a conèixer, però, xiquetes que havien entrat a treballar amb 11 anys. La mà d’obra important a aquella fàbrica era la femenina, buscaven bàsicament dones. Hi havia famílies que tenien moltes filles, en el cas dels meus pares, van tenir-ne cinc.


- Éreu una família plena de dones.

- La fàbrica acollia a famílies amb moltes filles, el xics, alguns d’ells, treballaven a la fàbrica, però els altres treballaven al poble molt proper, anomenat Vilves, molt bonic i emplaçat al costat del canal. En un principi la fàbrica va pertànyer a aquest municipi, però sembla que posteriorment es va annexionar a Artesa de Segre, que és la capital de la subcomarca, perquè la capitalitat de la comarca de La Noguera l’ostenta Balaguer.


- Quants anys vas passar vivint a La Colònia?

 - Dels 4 fins als 16, exceptuant un període de dos anys durant els quals vaig estudiar el Batxillerat interna a un col·legi de Lleida. Posteriorment, jo ja tenia 16 anys, arribaríem a Vinaròs.

 
- Com va estar l'elecció del títol?

 - El títol fa referència a les bales de cotó que veiem entrar totes les criatures periòdicament per una porta lateral de la fàbrica. Eren unes bales enormes de forma triangular de cotó molt premsat envoltat amb volanderes metàl·liques. Les bales entraven per una porta de grans dimensions i sortien convertides en el que s’anomenaven bitlles. Eren de cartró premsat i servien de jocs infantils, jugàvem molt amb aquelles bitlles.

 

- La fàbrica també era el centre dels jocs.

 - Sí, perquè la fàbrica era un element omnipresent en la vida de les persones. Era tant forta la relació... Crec que totes les persones que hem viscut en un lloc així hem quedat marcades.

 - Retrates una època industrial, concreta, a principis del segle XX.

 - La fàbrica es va obrir l’any 1906, però la meua família va traslladar-se a viure l’any 1950.

 - Quina relació laboral imperava?

- Una explotació terrible, total i absoluta, laboral i personal. Quin era l’objectiu d’aquestes fàbriques? Sens dubte era doble, i la jugada era perfecta. A la Revolució Industrial, que es produeix al segle XIX, comencen a proliferar les grans fàbriques seguint el model d’Anglaterra, sobretot en l’àmbit tèxtil, un model que es copia. Primer les fàbriques estaven al costat dels nuclis urbans, però això generava conflicte, aleshores els empresaris van pensar en comprar terrenys barats a pobles petits, amb un riu a la vora per tal d’aprofitar l’energia. Llavors es creen entorns en els quals les persones tenen resoltes les necessitats bàsiques.

- ...I es crea, també, una dependència absoluta, i aquí resideix el problema.

 - Exacte, allí existia la fàbrica i tot el que suposava, els pisos dels treballadors, l’economat, l’escola, la capella, el local d’esbarjo, amb servei de bar, cinema i ball. Recordo haver vist pel·lícules, en un principi, sent molt menuda. Recordo especialment una que tenia com a protagonista a Gregory Peck.

- I, quan relacions humanes, se establien relacions especials?


- Eren unes relacions molt bones. Eren fantàstiques. Tot resulta contradictori a la vida. L’única cosa bona era que vivíem molt junts, tot i que cadascú vivia a casa seua, compartíem moltes coses. Sabíem que guanyàvem el mateix, a banda dels encarregats, que es mantenien a distància. Nosaltres érem una família obrera i no hi havia secrets. Tothom vivia les mateixes misèries, i tothom treballava molt i guanyava poc. Però teníem un hortet, un corral amb gallines, disposàvem de verdures i fruits.
                               Noies de la fàbrica arruixant el carrer
 

- A La Colònia disposàveu d’hort, el treballàveu vosaltres?


- Sí, l’empresa et donava una parcel·la amb moltíssima aigua, cultivaves la teua terreta, i tenies queviures, de manera que no tenies que sortir d’allà.... I no t’assabentaves del que passava pel món, com he dit abans, era una jugada perfecta.

 


- Era un aïllament absolut. Vosaltres éreu conscients d’això?

 
- La gent estava molt enfadada. La gent que vivia allà era gent vinguda d’Andalusia i de Castella. De famílies catalanes hi havia molt poques. Aleshores arribaven allà, i no era un poble, era una cosa estranya. Molts havien deixat la seua casa, la família i els amics, i es trobàvem desposseïts de tot, i obligats a viure en un pis. Els costava d’aclimatar-se, a més a més també entraven en contacte amb una llengua que no era la seua, tot i que es parlava prou castellà. Els meus jocs, per exemple, els recordo en castellà.

- Les relacions socials les fèieu en castellà.


- Les famílies catalanes eren poques. Evidentment, a casa sempre parlava en català. Però les relacions eren bàsicament en castellà. Per això al llibre, per aquestes coses dels infants, que recorden les frases textuals, he reproduït algunes d’elles i apareixen publicades en castellà.

 


 

- Quina ha segut la teua vivència personal mentre has estat escrivint aquesta història amb trets autobiogràfics?


- Sentia de vegades com un alliberament. I la sensació, bàsicament, que deixava per escrit coses que no es quedarien escrites si no duia a terme jo aquest treball. Ho vaig fer molt a gust, i molt a poc a poc. Escrivia durant les vacances. Aquest llibre fa que està escrit i finalitzat 7 o 8 anys.

 
- Has tornat a La Colònia?

- Si, però prefereixo les visites personals, per trobar-me a mi mateixa, que els encontres programats. M’agrada visitar els racons que recordo, m’agrada anar-hi. En iniciar l’escriptura del llibre, vaig sentir què allò que semblava una pàgina de la història desconeguda, devia de tenir una mica de relleu, si més no reviure una mica aquella vivència.

 


- Però aquest acte comporta una estima.

 
- Sí, evidentment, una estima molt gran. Pensa que al llibre hi ha moltes anècdotes protagonitzades per la meua família, per les meues germanes, per la meua mare, el meu pare no hi surt tant. Però hi són plasmades lliçons d’humanitat de la meua mare, i també personatges, perquè els hi havia de molt curiosos, molt interesants. A la meua ment de xiqueta, em van influir moltes persones, que són els que apareixen al capítol dedicat als personatges. M ‘agradat fer-los viure una mica, encara que siga.

 


- Pel que contes, a Bales de cotó la dona és un element clau amb una forta presència.

- Sí, crec que a la fàbrica les dones treballaven molt, desenvolupaven jornades amb moltes hores extres, i després hi havia altres tasques per a fer, com rentar al safareig. Quan al mes de febrer l’aigua s’estroncava, retiraven l’aigua del canal per tal de fer reparacions, i la fàbrica s’aturava, i anaven a rentar al riu. De fet, les vacances es feien al mes de febrer. Era una vida molt dura. Aquestes dones, que se sabien pilar fonamental de la família, que prenien decisions, que estaven molt explotades, a casa tenien veu i vot. Jo es recordo com a pilars fonamentals de la família i del lloc. I tant.


- Aquesta fàbrica d’una incipient vida industrialitzada podria també ser un exemple de capitalisme, sinó tant salvatge com els últims temps, sí que un tast.

 - Clar, evidentment. L’explotació era molt forta. Qualsevol festa acabava sent recuperable, no hi havia conveni laboral. Era ple franquisme. A més, el director era una figura omnipresent a la vida del treballador. Exercia un gran control.

 

 

- Quin paral·lelisme es pot efectuar? Creus que les relacions laborals han canviat molt?

 - No crec que hagi existit cap època de canvi. Sí que em viscut una il·lusió de canvi, fictici.

- Un mirall.
 
- Sí, ha segut un emmirallament. Jo ho veig absolutament igual.

- Es tracta d’un llibre crític.

 - Sí, evidentment, crític amb les relacions laborals, bàsicament amb la relació jeràrquica que hi existia. Conté molta crítica a la industrialització, també, sí, clar. Així ho vivíem, La gent era molt conscient de la situació d’explotació en la qual vivia. La gent sabia que allò no era un poble, i que segurament allí no moririen, i que algun dia haurien de marxar, i que si podien marxarien, comprens? Però, clar, les expectatives no eren molt bones. La majoria venien del món rural, amb oficis de pagès i no sabien fer un altra cosa. Algú va tornar al seu poble. Curiosament, aquí a Vinaròs va traslladar-se molt gent de Santaella. Doncs a La Colònia va arribar molta gent de Piedrahita, i concretament tenia una amiga que em deia ‘esto es muy feo, comparado con mi pueblo es un corral de vacas’. Jo li preguntava, ‘¿y porqué viniste, si no te gusta?’. Per curiositat vaig apropar-me una vegada a Piedrahita, i el cert es que sí que era un poble bonic. La gent de Piedrahita va arribar a La Colònia fugint d’una gelada important. L’expressió generalitzada que millor reflecteix aquest sentiment és quan els habitants de La Colònia es lamentaven dient “es que vivim en un racó de món”.
 

 

- Com veus la situació actual?

 - La situació actual és el resultat del període de la pseudodemocràcia que hem viscut i que encara vivim. S’ha enganyat el poble totalment. Les persones que vam nàixer durant la dictadura, i que vam lluitar contra la dictadura en prendre consciencia, lluitàvem per un món diferent, tot i que no teníem les idees mot clares. Però l’observació de la realitat et fa evolucionar i t’adones que com a persones lluitadores estem en una de les pitjors èpoques de la historia perquè la voluntat de millorar-te a tu com a persona i millorar el món que t’envolta ara no existeix. Ara, l'única lluita que queda és la lluita reivindicativa, la lluita per les reformes. A les acaballes del franquisme, quan discutíem la lluita per les reformes, alguns no estàvem d’acord, perquè pensàvem que reformar no era lluitar contra l’arrel del problema, i és el que finalment s’ha imposat. Un exemple és el Castor. La gent ha sortit al carrer en sentir-se agitada. No van enganyar a ningú. El poder mai no enganya, perquè mai no diu la veritat. Ara s’ha vist. Actualment hi ha accions reivindicatives, però no posen en qüestió el sistema, ni el capitalista, ni el de vida.

 
- El model és el que falla.


- Si, i ningú no el qüestiona. Crec que ara s’ha de lluitar contra el poder, siga quin siga. De fet, els pocs canvis que han existit a la societat els ha dut a terme la mateixa societat civil. Si van hi haure lleis proteccionistes per a les dones és perquè moltes dones van sortir al carrer per lluitar, i ara el feminisme s’ha acabat, la lluita per l’emancipació i l’alliberament de la dona s’ha acabat. Tenim lleis protectores que l’únic que fan es situar-nos en el mateix lloc que estàvem i convertir-.nos en éssers necessitats de protecció, quan no tenim perquè ser-ho, sinó ser persones autònomes independentment del sexe. Ara tenim un estat feminista.  Bé, més que un estat feminista, un feminisme d’estat.

Bales de cotó a Vinaròs i a La Sénia

$
0
0

El 4 d'octubre vam presentar Bales de cotó a Artesa de Segre, el poble que acollia el veïnatge de la colònia on es desenvolupa la memòria de Bales de cotó; el 8 de novembre es va presentar a Vinaròs, població on va anar a viure fa molts anys l'autora Neus Olives; i el 15 de novembre el vam presentar a La Sénia poble on va treballar de mestra Neus Olives fins a la seva jubilació.
la taula de la presentació a Artesa de Segre
                             Fotografia de la presentació a Vinaròs
 
 

                               ... i la presentació a La Sénia
 
L'Associació Jaume I de Vinaròs ens fa arribar aquesta crònica de l'acte -amb la sala plena de gom a gom com a Artesa- que van organitzar:
El passat divendres, 8 de setembre l’Associació Jaume I organitzà la presentació del Llibre BALES DE COTÓ, de Neus Olives Pardo. L’autora de Baldomar (Artesa de Segre), amb un domini extraordinari de la dialèctica, una dicció perfecta i, sobretot, amb la nostàlgica tendresa que comporta recordar la pròpia infantesa, ens endinsà en el món de la Colòniaobrera de la fàbrica “Hilaturas del Segre”, a la comarca de la Noguera, durant els difícils anys de la postguerra.

L’obra, tal i com comentà l’autora, no vol ser més que un senzill i humil homenatge a les vides de les 52 famílies que hi visqueren. Mares i filles generació rere generació que hi treballaven a toc de sirena fins arribar a la vellesa o al tancament de l’empresa. Tot i l’explotació laboral i la duresa de l’època, Neus Olives ens descrigué un univers de fecundes relacions humanes, creades en un entorn natural de gran bellesa, tot comparant la grisa construcció de la fàbrica i el soroll ensordidor de les màquines amb els jardins i til·lers, hortets familiars, els camps de roselles, la font, l’entranyable safareig, el canal de l’Urgell que omplia de vida la Colòniai els camps conreu.
 
Amb una sala gairebé plena d’un públic que seguí interessadament les paraules de l’autora, el final de la presentació es clogué amb la lectura de dos poemes del llibre de Miquel Martí i Pol, La fàbrica, i a continuació s’obri un col·loqui amb gran participació de les persones assistents.
 
  
                                      El públic assistent a La Sénia
 
L'editor va obrir l'acte a La Sénia recordant els anys de joventut (als anys vuitanta) en què havia organitzat amb els Grups de Defensa de la Llengua una baixada fins al riu Sénia per celebrar un acte de "trencament de les fronteres internes" que divideixen la nació catalana. Un acte precursor de la Via Catalana. 
De fet, la vida i el llibre de Neus Olives ja reflecteix aquesta realitat, ja que l'autora vivint a Vinaròs (accidentalment País Valencià) treballava uns quilòmetres més amunt, a La Sénia (històricament Catalunya) i va néixer a Baldomar (terres de Ponent), i el llibre està escrit en l'única llengua comuna que abraça tots aquests territoris que formen una unitat cultural, lingüística, històrica però que l'aberració espanyola separa en dos territoris.
 
                             Neus Olives signant llibres a La Sénia
                             Signant llibres a Artesa de Segre
 
Si us fixeu en les fotos, l'única taula que llueix una bandera catalana és la taula de Vinaròs, per si algú encara no ho té prou clar.
Bales de cotó és un llibre que haurien de conèixer tota la gent interessada en les colònies tèxtils i els partidaris de la recuperació de la memòria històrica catalana, la de la gent del poble treballador explotat però que ha construït el país que avui volem lliure, just, culte i ric.
 
 
Viewing all 213 articles
Browse latest View live