Quantcast
Channel: Voliana Edicions
Viewing all 213 articles
Browse latest View live

L'Eco del temps a Sant Sadurní d'Anoia

$
0
0
El 21 de novembre de 2013 vam fer la cinquena presentació de L'Eco del temps de Joan Maria Arenas al col·legi Sant Josep de Sant Sadurní d'Anoia. Va ser una presentació atípica, en l'escola on l'autor i tots els seus germans van estudiar, i on hi van assistir antics companys d'escola i antics professors de JM Arenas.


A l'entrada de la sala un cartell mostrava l'obra de l'autor


El director del centre va presentar l'acte i va començar parlant l'editor que va parlar del mèrits d'un llibre absolutament original, coherent, sense el cúmul de dades científiques innecessàries que de vegades omplen els llibres d'aquestes característiques, un autèntic assaig sobre el temps, científic i filosòfic, sobre la vulnerabilitat del temps i del destí que respon a la definició clàssica de la ciència-ficció "Què passaria si...".

Joan Amat Marquès va fer una  preciosa presentació parlant de l'autor i de la seva estada a l'escola abans de passar a parlar de la profunda impressió que li havia causat L'Eco del temps.

 
 


Joan Amat va dir que el llibre el portava a pensar que en realitat no ho sabem pas tot, que som molt limitats i que per saber la realitat finalment l'hem de distorsionar. Perquè la realitat és com el gat tancat en una caixa de l'experiment que és viu i és mort al mateix temps, atès que la realitat depèn de l'observador. La indeterminació ens diu que la realitat no és tal fins que és observada.
Un llibre on es mostra una gran pàtina d'humanitat, un llibre que trenca motlles, clar i entenedor, que no està farcit de referències com molts llibres que potser mostren l'ego de l'autor. La novel·la conté les referències justes per a la millor comprensió. Amb pocs personatges i ben travats, gent que toquen de peus a terra; amb una excel·lent escriptura del paisatge que fa que el lector fàcilment es trobi dins l'acció i l'espai.


Una ciència-ficció real o possible que fa pensar i en la qual cadascú hi veurà coses diferents segons els coneixements i la manera de ser de cadascú.

Joan Amat va fer també una lliçó sobre el temps, començant pel temps des del punt de vista psicològic. El temps com la quarta dimensió desconeguda, ja que els humans d'aquest racó de món només entenem tres dimensions, tot i que els matemàtics treballen amb N dimensions per poder fer possibles les fórmules amb què interpreten altres realitat que no entenem.
També va parlar de la possibilitat contrària, la d'un planeta de només dues dimensions -l'editor li va fer notar que ja hi havia una novel·la Planilàndia (1884) d'Edwin A.Abbott que explorava aquesta realitat- També va aparèixer Einstein i la teoria de la relativitat, el principi d'indeterminació que ens fa jugar a ser Déus...

                               JM Arenas signant llibres

Presentem "El Projecte Dànau" de Núria Casado Gual

$
0
0
El llibre El projecte Dànau

El Projecte Dànau és una obra de teatre de ficció especulativa que ens presenta la història d’un home jove que es desperta en un espai desconegut sense saber com hi ha arribat. Enmig del seu neguit, hi apareixeran uns peculiars companys de cel·la que desvetllaran, poc a poc, el secret del seu destí. L’enigma de Dànau ens convida a redescobrir el misteri de qui som amb l’atenció, l’apassionament i la sorpresa amb què ho farien un científic que ens estudiés; o un nen que ens somniés, o un poeta que ens escrivís.
L'autora
Núria Casado i Gualés doctora en Filologia Anglesa i professora de la Universitat de Lleida, on imparteix classes de literatura i teatre en anglès. La seva principal activitat com a actriu s’ha desenvolupat dins la companyia Nurosfera, de la qual és co-fundadora. Com a dramaturga, ha publicat MusiCat: peça sobre la història de Catalunya per a cinc músics i una actriu (2008), i Estimada Sarah (Premi Les Talúries al millor text teatral 2010).
 
L'estrena de l'obra
El 14 de desembre de 2013 a Lleida la companyia Nurosfera farà l'estrena de "El Projecte Dànau" al teatre de l'Escorxador de Lleida sota la direcció d'Òscar Sánchez, a les 19h.
També hi haurà passis de l'obra el mateix dia 14 a les 21.30h i el dia 15 a les 18h i a les 20.30h



Presentem El Projecte Dànau a Lleida

$
0
0
Els dies 14 i 15 de desembre de 2013 s'han fet quatre representacions per la companyia Nurosfera de l'obra teatral "El Projecte Dànau" al teatre de L'Escorxador de Lleida sota la direcció d'Òscar Sánchez H., i amb Ferran Farré com a Dànau.
 I el dia 19 de desembre s'ha presentat el llibre "El Projecte Dànau" de Núria Casado Gual a la llibreria Punt de Llibre de Lleida.

L'obra teatral i el text del llibre ens presenten la història d'un home jove que es desperta en un espai desconegut sense saber com hi ha arribat. Enmig del seu neguit, hi apareixeran uns peculiars companys de cel·la que aniran desvetllant, poc a poc, el secret del seu destí.
L'espai en què es troba tancat el personatge és com el capoll en el qual la voliana o papallona cal que es formi per sortir a l'exterior ja desenvolupada, tot plegat enmig d'un assaig de ciència-ficció.

      D'esquerra a a dreta: el director de l'obra, el protagonista i l'autora del text publicat per Voliana.

L'enigma Dànau ens convida a redescobrir el misteri de qui som amb l'atenció, l'apassionament i la sorpresa amb què ho farien un científic que ens estudiés; un nen que ens somniés, o un poeta que ens escrivís.

"Ara pot semblar que estic dient aquestes paraules; però en realitat són les paraules que em diuen a mi. Des que he rebut el meu diagnòstic, he deixat de perseguir papallones com si fossin somnis; en realitat ja duc una papallona secreta a sobre, que s’ha incrustat en el meu cervell i em desfà poc a poc els filaments del pensament, i em fa somniar que sóc qui sóc. I per molt terrorífic que soni, gràcies a ella he entès que no importa, a quin costat del mirall ens trobem; que el que compta és fondre’s amb les coses, ser les coses, encara que siguin una melodia, una fragància, una forma o un color..."

Núria Casado Gual parla d'El Projecte Dànau

$
0
0
Reproduïm aquí les paraules de Núria Casado Gual en la presentació a Lleida el 19 de desembre d'El Projecte Dànau. Tot el que volíeu saber sobre aquesta obra editada per Voliana

Bona tarda a tothomi moltes gràcies per acompanyar-nos aquest vespre en la presentació de la publicació d’EL PROJECTE DÀNAU.

Sóc conscient d’estar trencant en certa manera el protocol implícit que se sol seguir en les presentacions de llibre tradicionals, en les quals l’autor és normalment el darrer en intervenir, però l’ocasió mereix aquesta inversió d’ordre per diversos motius: d’una banda, perquè tal i com explicaré a continuació aquesta obra de teatre es gesta col·lectivament en un primer pas, i el Ferran Farré i l’Òscar Sánchez, que m’acompanyen avui en qualitat d’actor-protagonista i de director de l’obra en el seu primer muntatge, són també responsables d’aquest inici creatiu. D’altra banda, perquè com molts sabreu la presentació del llibre de l’obra segueix la seva estrena, que va tenir lloc el passat cap de setmana a l’Escorxador. Donat que fàcilment hi poden haver-hi espectadors entre els assistents, hem pensat que seria més interessant que tinguin ells la paraula cap al final de la presentació perquè puguin els comentaris o preguntes que desitgin a qualsevol membre de l’equip.
                                    El públic a Punt de Llibre de Lleida

Malgrat ser l’autora del llibre, doncs, començo la presentació, i ho faré explicant-vos en primer lloc com neix El Projecte Dànau, i donant-vos, a continuació, unes pinzellades que poden servir de clau de lectura i/o de revisió, en cas d’haver vist l’espectacle.

El Projecte Dànau neix de la voluntat de la companyia Nurosfera, de la qual com els tres components, de crear un espectacle que fos original de la companyia i que suposés un canvi de gènere dins de la nostra trajectòria, que just aquest desembre arriba als 10 anys. En aquest temps hem transitat pels territoris dramàtics de la comèdia contemporània, el drama històric i social de creació pròpia, la farsa, el teatre contemporani d’idees, espectacles de poesia, dramatúrgies collage o originals de caire didàctic, i la tragèdia shakespeariana, i de seguida ens vam adonar que hi havia un gènere que a tots tres ens agrada i que no havíem explorat mai: la ciència ficció, o més concretament, la narrativa distòpica. De seguida ens va engrescar el fet que fos un gènere vist més aviat des de l’angle de la novel.la o del cinema, i vam voler explorar què podia aportar aquest gènere al teatre i viceversa.
 

De la ciència-ficció i la narrativa distòpica ens agradava molt les possibilitats que ofereix de crear trames on l’ésser humà, en sentit universal, és el centre, i aquesta universalitat implica tant un nexe d’empatia directe amb l’espectador o lector, com un qüestionament de formes de vida que, sota l’aparença futurista, ens recorden enormement a comportaments, situacions o dilemes presents. En concret vam començar a donar tombs a avenços de la ciència que ens semblen tan miraculosos com inquietants, i que es duen a terme en els àmbits de la neurociència i els trasplantaments. Tots aquests avenços formen part de la idea occidental de progrés i de la por humana a la mort, i permeten en gran mesura el que denominem la revolució de la longevitat; però alhora també condueixen a qüestionar-nos aspectes bàsics de l’ésser humà, com la seva mateixa identitat o allò que fa que ens distingim d’altres formes de vida no humanes.

A nivell formal, l’etiqueta ‘ciència-ficció’ convida a explorar també llenguatges i codis que procedeixen de les denominades “noves tecnologies”, i que en el cas de Nurosfera tenen sentit dins de la creació audiovisual en tant que productora de cinema i teatre. Aquest era per tant un altre element motivador, ja que era coherent amb el desig de crear un espectacle que suposés un pas endavant respecte al que ja havíem fet, i alhora implicava una síntesi dels llenguatges de creació de la companyia.

En relació a l’organització interna, vam repartir-nos les funcions d’intèrpret, director i dramaturga, i per tant a partir d’aquí vaig començar la creació, en solitari, de l’obra.

                                   Núria Casado signant exemplars del llibre

Per parlar-vos d’El Projecte Dànau sense desvetllar el seu misteri als que no coneixeu el text, o sense condicionar excessivament les possibilitats d’interpretació dels que ja heu vist l’espectacle, ja que bona part de la gràcia –esperem- de l’obra és anar composant la seva trama i anar comprenent el seu personatge principal a mesura que avança l’acció, us en parlaré a partir de 3 paraules clau, que d’alguna manera corresponen a 3 dels possibles nivells d’interpretació del text: recerca, joc i fantasia, i en realitat tenen a veure també amb la meva manera d’aproximar-me al teatre.


·        LA RECERCA: Aquest és el nivell primer i el més obvi per al lector o espectador. L’obra comença amb un personatge que no sap per què es troba en el lloc on es desperta i on sembla que s’està recuperant físicament i mental d’alguna intervenció o d’un accident. En aquest nivell és on trobem el món distòpic del personatge, que anem descobrint poc a poc a partir d’una sèrie de missatges que ell envia i rep amb instruments de comunicació que recorden als nostres però no són ben bé iguals, i a partir d’una sèrie de personatges virtuals que aniran apareixent en l’obra. És a dir, Dànau està i no està sol en aquesta història, i poc a poc anirà entenent què li està passant. Aquí és on rau bona part del suspens de l’obra, i també d’on sorgeixen alguns dels temes principals del text, com el qüestionament de la identitat, el rol del cos i del cervell en la creació d’allò que anomenem “jo”, la importància dels records en la configuració de qui som o de qui creiem ser i la importància que té la memòria en general en la nostra cultura i societat, i els límits ètics, si n’hi ha, de la perpetuació de la vida a través de mecanismes artificials o, per contrast, el dret individual de perpetuar la pròpia vida aprofitant els avenços de la ciència.
 

·        EL JOC: En un segon nivell, l’obra es planteja com un possible joc de formes diverses: dels personatges virtuals vers el personatge principal, de l’autora vers l’espectador-lector, ja que des de l’inici vaig intentar anar variant l’horitzó d’expectatives i sorprendre al final de cada escena, fent que l’anterior s’hagués de reconsiderar a partir de la nova informació donada; i del mateix equip artístic de forma interna.

       Aquí he de fer un petit parèntesi: encara que no és necessari saber això per llegir l’obra, crec que igualment és interessant que els espectadors que l’heu vista sapigueu que els nostres actors virtuals (la Sofia Martin, el Joan Bellostas, l’Eva Antas, l’Encarna Peinado, el Toni Vilchez, el Ramon Rubinat, la Núria Perpinyà, la Betty Borrallo, la Sònia Farré i el Dídac Monfort, a qui agraïm enormement la seva col·laboració) van preparar les seves seqüències sense saber res de l’obra, només el context estricte del que havien de gravar.
 

       La idea lúdica del joc té a veure amb la manera d’escriure que m’ha guiat en el procés –sempre intentava sorprendre’m a mi primer de tot- i també amb l’excitació gairebé infantil amb la que retornem al teatre: si som actors, si escrivim, si dirigim, si llegim teatre, si anem a veure una obra… és perquè no hem perdut les ganes d’imaginar mons possibles, tal com fan els infants de forma natural, i de gaudir d’aquestes fantasies, encara que, com és el cas de Dànau, el joc comporti patir amb i pel protagonista fins al final, i, en tant que adults, el joc sigui sempre una forma alternativa de pensar.

 

       En aquest sentit, El Projecte Dànau és també una obra sobre la mateixa naturalesa del teatre i la representació. Hi ha per tant un nivell meta-teatral que es troba en la professió del protagonista, en la importància que adquireixen la llum i l’espai en l’experiment científic que es descriu, i en un monòleg intertextual que el personatge construeix en la segona meitat de l’obra, i que ret homenatge a altres dramaturgs, filòsofs, novel·listes, poetes i cineastes que han imaginat mons o si més no dilemes similars, i dels que Dànau podria considerar-se fill. No cal reconèixer cap de les cites –que el text marca entre cometes- per entendre l’obra, però si algú és afeccionat a detectar referències, s’hi podrà entretenir.

 

·        LA FANTASIA: Finalment, més enllà de la seva aparent base realista, i en consonància amb el segon nivell d’interpretació, l’obra té un element de faula que està íntimament lligat amb la papallona com a metàfora central del text. Sense poder desvetllar massa de quina manera això és important per a l’obra, sí que us diré que el món d’unes papallones en concret –el seu cicle vital, el seu comportament, les seves capacitats, els seus noms científics- formen la base de creació dels personatges i també l’estructura de l’obra en quatre quadres amb noms concrets, i alhora permeten imaginar tot el món de l’obra des d’un punt de vista més imaginatiu, menys versemblant, però més proper a la poesia del misteri de la vida i la nostra constant transformació a mesura que avancem en el cicle vital. Per sobre de tot, EL PROJECTE DÀNAU vol fer pensar a TRAVÉS DE L’EMOCIÓ: i és aquí on els símbols poètics prenen força.

 

·        EN DEFINITIVA, podem dir que l’obra en sí és, com de fet és el teatre, una petita crisàlide que, en un nivell o un altre, o en tots tres, esperem que hagi atrapat a dins els espectadors i ara ho faci amb els seus lectors, fent que en surtin transformats amb noves preguntes i potser alguna resposta sorprenent.

 

Per la meva part només em resta AGRAIR en Jordi Solé Camardons, l’editor de VOLIANA EDICIONS, que hagi apostat per aquest text –aposta que és avui dia molt valenta, ja que pràcticament no hi ha cap editorial catalana que vulgui publicar teatre, amb el perjudici que això té per a la literatura dramàtica contemporània del nostre país- i que a més ho hagi fet amb una edició tan acurada. Si hi ha errors, són totalment meus, i són fruit d’una revisió condicionada per les dates de l’estrena.

 


I SOBRETOT, VOLDRIA AGRAIR ELS MEUS COMPANYS, FERRAN FARRÉ I ÒSCAR SÁNCHEZ, la generositat amb què van acceptar i celebrar el text quan els el vaig lliurar, i l’enorme dedicació, valentia i talent amb què l’han fet lluir a l’escenari. Aquells que n’heu vist el resultat o que coneixeu el seu treball, sabreu millor de què parlo. No m’hagués plantejat una caracterització com la de Dànau –que requereix un veritable actor atleta, per tant un actor-total a nivell físic, mental i emocional- si no l’hagués escrit pel Ferran. Sincerament no conec ningú més que pugui interpretar aquest personatge. Tampoc hagués ni somniat en tots els requeriments i virtuosismes tècnics que el text exigeix del director i creador audiovisual si no hagués sabut que l’Òscar faria aquesta doble tasca i que a més superaria les meves expectatives amb més propostes innovadores. Gràcies, doncs, a tots dos, per haver donat a aquest projecte una realitat escènica encara millor de la que havia imaginat, i ara sí, us cedeixo la paraula.
                    Pastís de xocolata per als assistents,
                    amb Rosa Fabregat al fons

Tragí de secrets: una novel·la sobre la Guerra del Francès

$
0
0
"Tragí de secrets" de Jordi Casanovas i Tena és la segona novel·la històrica de Voliana Edicions després de la publicació fa un temps d'El vol de l'Esparver de Francesc Mompó.  382. pàgines que ens immergeixen de ple en la Guerra del Francès. 
En l'any en què sembla que totes les novel·les històriques que es publiquen a casa nostra se situen en els episodis del 1714, Tragí de secrets ens acosta als episodis de la Guerra del Francès al voltant de Sabadell, Sarrià i Barcelona. Però tot Catalunya és ben present a l'obra en un llibre molt ben documentat, ple de detalls sobre la manera de viure d'aquell temps.

L'autor
Jordi Casanovas i Tena (Sabadell, 1963) va estudiar Filologia Anglo-Germànica i després Turisme i Direcció Hotelera abans de dedicar-se professionalment al món de les finances. Amb tot, la seva fal·lera per les lletres i la curiositat per a les històries locals l’han dut a emprendre l’aventura d’escriure la seva primera novel·la, Tragí de secrets, on entrellaça i encreua les vivències de diversos personatges que sobrevenen protagonistes involuntaris d’una d’aquestes històries particulars.
 
 
 
L'obra
 
A la primavera del 1809, dos joves es veuen empesos a abandonar Sarrià arran de la mort del pare, implicat en les rebel·lions populars contra la presència de les tropes napoleòniques, i troben acolliment als defores de Sabadell a l’aixopluc de la que advindrà la seva nova família.
Mentrestant, una parella de traginers habituats a traficar amb tot tipus de mercaderies –no sempre lícites– entra en les seves vides per satisfacció d’uns i malgrat les recances d’altres.
Les relacions que es teixeixen entre els personatges els duran a embolicar-se en situacions cada vegada més compromeses i perilloses. Un gir inesperat ens descobreix que sovint ni tot és com sembla ni les persones mostren allò que diuen o creuen ser. Les pròpies vivències són el principal culpable d’allò que s’esdevé, si bé el camí a seguir el tria cadascú.
 
 
La plaça Major es despertà amb les primeres clarors obrint-se de seguida a un formiguer de figures somnolentes que, en pocs minuts, l’inundaria, símptoma rellevant de la vitalitat que la vila s’esmerçava a mantenir. Els carrerons s’omplien d’obrers i menestrals prestos a encetar un nou jorn a les fàbriques llaneres que tanta anomenada donaven als drapaires, als abaixadors i als teixidors sabadellencs, o, en menys nombre, als mestres bataners al càrrec dels molins que esquitxaven la llera del Ripoll, el riu que dividia longitudinalment el terme. (...)
 
En tombar del segle, Sabadell havia protagonitzat una profunda transformació fins a convertir-se en un centre manufacturer de primer ordre, compartint rellevància amb la veïna població de Sant Pere de Terrassa, però mantenia un fort arrelament als costums i a les creences pròpies de les comunitats agrícoles. Així, la vila seguia celebrant actes d’acció de gràcies quan la collita de cereals finalitzava, i la festa de Sant Feliu, primer patró, n’era la màxima expressió. Era una festivitat molt esperada pels veïns, signe d’admiració davant dels forasters i de les poblacions veïnes, i motiu de rivalitat que reafirmava la solidaritat dels vilatans enfront de l’exterior. Aquest darrer factor era precisament un dels aspectes més atractius per a la colla del Gonçal, que anteposava la xaranga amb els amics a la gresca de dinars i balls. Era ideal per ressuscitar les batusses amb els joves terrassencs, la visita dels quals esperaven en delit. Els de la vila veïna, al seu torn, solien venir preparats ja que una baralla guanyadora o una mossa conquerida al poble rival, i més durant les seves festes, sempre era motiu d’orgull i una ocasió immillorable per gallejar...

 

 

Tragicomèdia a Secundària

$
0
0

Tragicomèdia a Secundària ha estat escrit per un professor valencià que fa més de 35 anys que treballa a l’aula. Primer a EGB i després a Secundària. De manera desacomplexada, va desgranant una denúncia explosiva dels horrors que es viuen a les aules: les zones d’ombra de professors, pares i mares, directors, claustres, alumnes, polítics... la substitució lingüística del valencià, l’anticultura, l’agressivitat, el feixisme, el maltractament al professorat, la indefensió, l’enveja, la por, l’espanyolització... També l’esperança dels bons estudiants, el gust per la lectura, la tasca de valencianització i els bons professionals.

Després d’aquest llibre de to necessàriament irònic i alegre, però molt seriós, combatiu, crític sense embuts, emocionant per als professors que ho viuen cada dia, imprescindible per als qui no coneguin el món de l’ensenyament... la nostra societat no hauria de continuar cega i muda davant una realitat que cal canviar radicalment si volem tenir futur.








Francesc Mompó parla de "La nit als armaris"

$
0
0
Francesc Mompó, l'autor de "El vol de l'Esparver" parla al diari valencià "Levante" de "La nit als armaris" de Raquel Picolo. Reproduïm aquí el seu escrit:


CONTES DEL PIRINEU.


 


Amb una tècnica personal Raquel Picolo basteix un recull de contes de gran valor literari. L’esperit dels personatges del cor dels Pirineus –l’autora és nascuda a Cerbi- és transportat a les pàgines d’aquest llibre de dotze narracions on entre la primera i l’última els personatges van entrellaçant-se fins a crear un cosmos endogàmic que encisa el lector. S’obre amb “El meu Adrià”, que enceta la gènesi de tot el recull, escrit en un bell pallarès que ens farà assaborir la flexibilitat i riquesa lèxica de la llengua. Agraïm que l’autora afija un glossari que facilita la comprensió. La primera persona del narrador fa que acarem cada història amb un intimisme psicològic que empatitza des de les primeres línies. Si hi afegim un cisellament del llenguatge acuradíssim, un mestratge de l’acció de la narrativa curta amb oracions directes, quasi conversacionals amb el lector i, de vegades, esguitades d’un suigeneris realisme màgic –El pou impossible o Laberint blanc¾, fa que tinguem a les mans un magnífic recull de narracions vingut des de la teulada de la nostra terra. Un llibre que es llig amb els ulls i l’oïda com qui agafa una cadira per conversar amb els personatges.    


 



Manel Alonso Català parla de Tragicomèdia a Secundària

$
0
0
L'escriptor Manel Alonso Català ha publicat a la revista Sons de Xaloc  http://sonsdexaloc.cat/ un magnífic article sobre "Tragicomèdia a Secundària" de Mateu Lluís Vives. El reproduïm aquí:




Aquesta darrera setmana ha caigut a les meues mans un llibre que si no m’ha sorprès almenys no m’ha deixat indiferent, Tragicomèdia a secundària (Voliana Edicions, Argentona, 2014). Un lector despistat podria pensar-se que està davant d’un llibre de consum per a alumnes d’institut, però en obrir les primeres pàgines i veure el subtítol Memòries d’un mestre cremat podrà deduir que no estem davant d’una novel·leta a l’ús i al gust dels estudiants. Eixe mateix lector potser que tampoc li haja donat massa importància al nom de l’autor: Mateu Lluís Vives, això més que un nom i uns cognoms és l’anònim d’un assassí. Un dels noms més habituals que porten els centres educatius públics valencians és el de l’humanista Lluís Vives, la qual cosa em porta a pensar que potser estem davant d’un pseudònim.




La primera cosa que li retrauré a l’autor, encara que no és massa important, és que no haja sigut més exacte amb el títol, ja que la tragicomèdia de la qual ens anirà parlant també passa en cicles anteriors concretament al que fou l’Educació General Bàsica.





Mateu Lluís Vives, o aquell que s’oculta darrere d’aquest nom, amb un llenguatge àgil, desacomplexat, carregat d’ironia i d’humor, des d’una mirada personal i subjectiva, ens relata la seua experiència com a docent en l’escola pública valenciana. Ho fa des del mateix moment que decideix estudiar magisteri fins al darrer curs escolar, 35 anys (des de 1997 fins al 2012) de carrera professional resumits en poc més de 250 pàgines.





El nostre mestre, en una sola frase, explica la seua tria: “Perquè els mestres treballen poques hores al dia i tenen moltes vacances”. Ja ho veuen: tota una declaració de principis. D’ell com a estudiant diu: “Era ruc, pobre i gandul”.


El llibre, que podria ser un cúmul de cabòries professionals, petites venjances…, podria haver estat un aglomerat difícil de digerir, però està ben estructurat, manté en el lector la tensió narrativa, té un to irònic que ajuda a desdramatitzar el que es conta i una prosa amena que denota al seu darrere un escriptor amb moltes hores de vol, un narrador capaç de construir un retrat sociològic a través del món educatiu valencià de la pròpia societat valenciana per tal d’explicar-nos alguns dels grans fracassos d’aquest país nostre, com són ara la normalització lingüística del valencià, el de l’acollida dels joves emigrants i l’alt índex de fracàs escolar.


Tragicomèdia a secundària és un llarg passeig pel costat fosc de l’educació pública valenciana, on es trauen a la llum les misèries d’una gran part del professorat, la dimissió dels pares i mares d’alumnes, dels mateixos alumnes, les nefastes actuacions dels equips directius, dels polítics, dels inspectors educatius, i el terrible exemple per als més joves d’una programació televisiva que tendeix a posar en valor allò que no ho té.





L’autor posa sovint el dit en la nafra sobre qüestions com ara l’agressivitat i la violència en els centres educatius, el maltractament al professorat, l’anticultura de la que fan gala els alumnes més populars que alhora són els més brètols i que acaba convertint-se en el discurs dominant entre una gran majoria d’alumnes. També del racisme, la substitució lingüística, els retalls de l’administració… Sense oblidar-se del tot d’eixe punt d’esperança que atorguen al relat els bons estudiants i els bons professionals que a pesar de l’atmosfera imperant són capaços de tirar endavant el seu projecte de vida.





Hi ha moments en el relat que són realment brillants, jo destacaria entre altres quan ens parla de la normalització lingüística i el procés de patuesització que pateix la nostra llengua. No he llegit mai cap tractat de sociolingüística que ho resumisca d’una manera tan clara, entenedora i contundent.
D’alguna manera aquest llibre fa un retrat molt dur de la trajectòria d’un país durant 35 anys que com a comunitat humana s’ha dirigit cap a la desfeta, i això, a pesar que ens dolga, és molt d’agrair.






Camins de poesia d'Esteve Albert i Corp

$
0
0

L’any 2013 Voliana Edicions ha tingut l’honor d’editar un llibre inèdit d’Esteve Albert i Corp, “La Memòria de l’Esteve Albert”, en què explica les seves vivències amb vuit grans personalitats catalanes. Ha estat la nostra primer proposta a l’Any Esteve Albert. Però no volíem deixar passar l’any Esteve Albert 2014 en què es compleixen els cent anys del naixement de l’activista de Dosrius sense contribuir al coneixement d’un altre aspecte de l’obra escrita d’Esteve Albert, la poesia.

Fa anys, Antoni Comas ja s’havia queixat del desconeixement que es tenia d’Esteve Albert com a poeta:
“La prodigiosa activitat d’Esteve Albert, els seus continus tràfecs i la llegenda creada entorn de la seva personalitat, potser ens fa oblidar sovint que és un home –que és un poeta, que sap, com diu Josep Maria de Segarra, els noms dels vents / i el nom dels torrents / i el nom de les herbes menudes / i el nom de l’ocell estantís / i el nom de les muntanyes del país” .
De fet, Manuel Anglada i Ferran va començar a fer-li justícia en el complet estudi de la seva poesia en l’antologia poètica que Editorial Andorra va publicar el 1996.

Val a  dir que la tria dels poemes que hem fet en aquest llibre és exclusivament de l’editor, amb el criteri bàsic d’escollir els poemes que més ens han agradat,  i que  creiem que més s’adiuen a l’esperit del segle XXI, els que més ens emocionen avui. Poemes absolutament vius, amb una riquesa del llenguatge prodigiosa, descartant, per tant, la poesia més èpica, elegíaca o històrica que el lector o l’estudiós ja podrà trobar en altres reculls . Els hem ordenat de manera aproximadament cronològica basant-nos en la publicació en diversos llibres, com es pot veure en l’índex.

I hem volgut batejar aquest recull com “Camins de poesia” perquè el mot “camí” es troba molt sovint en la poesia d’Esteve Albert i alhora perquè defineix la personalitat incansable de l’Albert pels camins de tot Catalunya, Andorra i Occitània. En aquell camins Albert hi veu cels estrellats, crepuscles, albades, postes de sol, rosada dels matins, tempestes, calor i fred, tebior, animalons, herbes i plantes, valls, muntanyes, rius, fonts, boscos, arbres, flors o pedres... i ho contempla tot com un nou Francesc d’Assis, amb una mirada que avui en podríem dir ecològica, fugint de la ciutat i estimant la natura, estimant el país que ell volia lliure.



Volem agrair a Carles Duarte i Montserrat que hagi acceptat fer el pròleg del llibre, justament un autèntica autoritat en poesia i coneixedor de l’obra albertiana. També volem agrair a Josep Puig i Pla que ens hagi facilitat materials per a l’elaboració d’aquest recull i que ens hagi animat a publicar-lo.

Voro Vendrell i Lluís A. Baulenas parlen de Tragicomèdia a Secundària

$
0
0

Després de l'article de Manuel Alonso Català, ara Voro Vendrell (a Levante) i Lluís A. Baulenas  (al diari ARA) parlen de “Tragicomèdia a Secundària”

Columna de paper

 El bloc de Voro Vendrell.    Publicat a: Levante, 27 de gener de 2014

 dilluns, 27 gener de 2014

 Mateu Lluís Vives

 Mateu Lluís Vives, que vull llegir com mateu l’humanisme, és el pseudònim de l’autor del llibre Tragicomèdia a Secundària (Voliana edicions), que vol ser les Memòries d’un mestre cremat. Malgrat el tema que tracta, el llibre es llig en un parell de vesprades gràcies al to sarcàstic de l’autor, que desdramatitza situacions que haurien de fer plorar, i per la seua bona ploma, que dota l’obra d’una estructura capaç de mantenir la tensió narrativa en un amuntegament d’anècdotes que van des que era estudiant de magisteri fins a l’espera de la jubilació. L’esport preferit de l’autor en el llibre és caricaturitzar-se, en primera persona: “Els estudiants de Magisteri som els més rucs, els més pobres i els més ganduls. Tu en quin grup estàs?... En el meu cas havien encertat de ple: gairebé analfabet, havia estat sempre més pelat que una rata i, per acabar-ho d’adobar, era més gos que un pont.” Que paradoxalment contrasta amb el to molt més seriós del final: “ Mai no havia estat tan difícil com ara ser mestre, ser pare o fins i tot ser alumne i fill... nosaltres mateixos ens exigim més que mai. La mateixa societat, cínica, ens demana que arreglem el que ella mateixa desfà.” I és que el que més m’ha sobtat i agradat del llibre són les paradoxes: les afirmacions contradictòries fetes a pèl, sense haver-les passat pel sedàs del que s’anomena políticament correcte, cosa tan habitual quan es parla de l’ensenyament. Aquesta nuesa i cruesa ha sigut la millor manera que l’autor ha trobat per reflectir una realitat que, premeditadament, vol ser mirada de manera subjectiva i narrada també amb un to contradictori: irònic, divertit, frívol, però, seriós, combatiu i crític. En aquest sentit el mot Tragicomèdia per al títol està molt ben trobat, perquè ens adverteix de la mirada que ha volgut donar l’autor a una llarga experiència professional. Una experiència que passa per treballar amb una comunitat educativa molt complexa: alumnes inadaptats, violents, indefensos, bons estudiants...; pares competents i incompetents; professors que fugen de l’aula per a aconseguir viure en una societat “sense classes”, refugiant-se en càrrecs directius i professors teòricament cremats, però que s’involucren en totes les batalles... Misèries i glòries d’un microcosmos que conformen l’espai on es desenvolupen tots els fets: una escola de primària i un institut de secundària, on podem veure els problemes comuns i globalitzats de l’educació. Un llibre per a reflexionar sense pontificar ni donar lliçons i que acaba amb el desig que la faena de mestre no siga com bufar en caldo gelat, sinó que ajude a millorar el món.

 Levante, 27 de gener de 2014

 

Lluís A. Baulenas parla  de Tragicomèdia a Secundària al diari ARA.

 L'ESCUMA DE LES LLETRES

 L'ensenyament avui: fiquem el dit a la nafra

 LLUÍS A. BAULENAS |  25/01/2014

AL PAÍS VALENCIÀ ELS ENSENYANTS HAN DE LLUITAR DIA A DIA PER LA NORMALITZACIÓ DE LA LLENGUA. MATEU LLUÍS VIVES EN PARLA A L'ASSAIG PUBLICAT PER VOLIANA.

 MESTRE VIVES I L'ESCÀNDOL

 Coincideixen en el temps dos llibres de reflexió sobre el món de l'ensenyament. Cal dir que si bé són radicalment diferents, també són complementaris. El primer és Tragicomèdia a secundària (Memòries d'un mestre cremat) de Mateu Lluís Vives. Tot fa pensar que aquest nom respon a un pseudònim. Quan llegeixes el llibre n'estàs segur: és un tractat de denúncia de la situació a l'ensenyament fet des de la més profunda de les vocacions i de l'experiència. A Catalunya encara recordem Crònica d'un professor de secundària de l'amic i col•lega Toni Sala (Edicions 62, 2001), en què mostrava el món de l'ensenyament des de dins. La claredat i la nuesa de la descripció va suscitar una certa polèmica durant força temps i el llibre es va vendre bastant.

 Amb la mateixa intenció, però de to diferent, és aquesta Tragicomèdia a secundària, publicat per la mataronina editorial Voliana. L'autor és algú que fa 35 anys que treballa en l'ensenyament públic. Per tant, és un supervivent. I Mateu Lluís Vives, amb un estil fresc i penetrant, irònic i divertit, distanciat i alhora compromès, ens diu d'acompanyar-lo en un recorregut vital d'aquests 35 anys a través de les situacions més curioses, estrambòtiques i fins i tot rocambolesques. El llibre és ple de referències concretes i de dades. A més, com que l'àmbit del llibre és el del País Valencià, als del Principat ens acosta a una realitat sovint força desconeguda, com és la dels ensenyants que han de lluitar dia a dia per la normalització de la llengua. És un llibre recomanable per a tothom, però especialment ho és per als mateixos ensenyants, perquè sentin de prop la complicitat d'algú com ells, però que, a més, en comptes de plorar i gemegar, ho fa a la valenciana, llançant traques. S'admeten apostes per saber qui s'amaga rere aquest pseudònim. Les úniques pistes segures són que és valencià, escriu molt bé i fa 35 anys que és mestre. No hauria de ser tan difícil desemmascarar-lo. Però en qualsevol cas, posats a dir i un cop llegit el llibre, ens adonem que el pseudònim no és tant pel fet de prevenir possibles represàlies sinó més aviat per no fer malbé més d'una relació personal.

Parlen de "La Memòria de l'Esteve Albert" a la premsa

$
0
0
L'any 2014 s'ha iniciat amb diversos comentaris sobre el nostre llibre "La Memòria de l'Esteve Albert" a la premsa diària: Xavier Garcia i Pujades a El Punt Avui publica l'article "Cent anys d'Esteve Albert" (13/01/14) on esmenta els llibre; en el mateix diari Josep Puig i Pla, curador del llibre és entrevistat "L'Esteve Albert representa les inquietuds del segle XX" (14/01/14).


I Jordi Amat al suplement Cultural de “La Vanguardia”(21/01/14) escriu aquestes perles sobre “La Memòria de l’Esteve Albert”:


(...) aquest llibre de memòries per persona interposada és una simpàtica i inesperada delícia. Els seu autor es deia Esteve Albert (1914-1997), tipus inclassificable de qui enguany es commemora el centenari i a qui escau més que a ningú d’activista pur del catalanisme (durant la República, la guerra i el franquisme, des de la cultura popular, la premsa, l’obrerisme o la resistència política.
El record càlid que va deixar entre molts dels qui el van conèixer s’entén del tot llegint una obra menor que, com el monjo i historiador Hilari Raguer diu al pròleg, sembla el monòleg d’un conversador prodigiós (...) Com una sobretaula que no voldríem que s’acabés mai. Un enfilall d’anècdotes clarividents que se solapen a idees lúcides per comprendre d’una manera amena una de les etapes més difícils d’explicar de la Catalunya contemporània.
(...) és a través dels altres sis personatges que Albert ofereix una perspicaç interpretació de dos moments rellevants dels quals fou testimoni secundari o protagonista a l’ombra.
El primer moment viscut com a mataroní activíssim i acabat de sortir del seminari sense fer-se capellà, és el de la incapacitat de les classes mitges i obreres catalanes dels temps de la Segona República per saber-se configurar com una societat harmònica. Potser el millor testimoni d’aquesta divisió interna fatal siguin els boicots reiterats que Serra Moret va patir a les conferències que va intentar a Mataró per part de la FAI o la manca de voluntat real de la populosa Federació de Joves Cristians, en la qual Albert va militar i que presidia el retratat Fèlix Millet, d’intentar aplicar la doctrina social de l’Església a la conflictiva realitat del seu temps. Tot està explicat de manera eficaç i naturalíssima, com la conversa amb l’anarquista Joan Peiró sobre la necessitat que un grup de treballadors catòlics s’afiliessin a la CNT per defensar els seus drets.


Harakiri de l’exili.
El segon moment que il·lumina Albert és aquell en el qual, durant la segona meitat dels quaranta, l’exili polític es va fer un harakiri que semblava definitiu. El 1947 Albert, militant del Front Nacional de Catalunya i membre d’un comitè clandestí –el comitè presidit per Pous i Pagès- que aglutinava el gruix de les forces a l’interior va ser destinat a França per assistir a una reunió amb consellers de la Generalitat i un altre organisme –el Consell Nacional de Londres- que havia salvaguardat la dignitat de l’autogovern. Va tractar amb Josep Carner, amb qui va parlar hores i hores i va retrobar Serra i Moret, que durant les reunions no es va creuar ni una sola paraula amb el comunista Joan Comorera.
L’organització de les nacions Unides havia condemnat el regim de Franco i semblava que, derrotats els feixismes, potser era el moment de restablir el procés democràtic a Espanya. La proposta dels grups de l’interior, representats per Esteve Albert, era arribar a una solució consensuada entre tots aquests organismes. Era llavors o mai i ningú va cedir. Ja ho havia advertit Pau Casals, a qui va proposar, sense èxit, que es convertís en símbol que aglutinés a tots els catalans “Com sempre l’esperit de discòrdia desfermat per l’afany d’assegurar-nos la millor part en el repartiment de les cireres ens fa matar el cirerer quan tot just verola”. La discòrdia de sempre. I Tarradellas jugant amb astúcia la partida.


Ajudeu-me. El crit d'una llengua que vol seguir viva

$
0
0
Ajudeu-me. El crit d'una llengua que vol seguir vivaés el primer llibre de la brasilera Eliana Oliveira de Freitas. Un llibre amb pròleg de Muriel Casals, presidenta d'Ômnium Cultural.

Abril de 2006. Una jove secretària de direcció  del departament d’Educació de Manaus (Brasil), arriba a Catalunya per aprendre el castellà i tal vegada l’anglès, per fer currículum.  Vol volar i veure món.
La vida, però, li ha preparat sorpreses importants que no li permetran iniciar els seus estudis i l’obligaran a cercar treball.
Descobreix que a Catalunya de les fresas en diuen maduixes i de las naranjas en diuen taronges i topa amb el català.   Autodidacta a la força, el·labora un ferm propòsit que portarà a terme malgrat l’entossudiment de la majoria de catalans a no permetre-li practicar la nostra llengua.
La llista d’estratègies que posa en pràctica és tan enginyosa com reveladora dels punts flacs d’amplis sectors de la nostra societat. La variada casuística dels que s’encaren amb el català des d’una altra llengua nativa, és analitzada amb paciència, rigor i de forma desapassionada, mentre es desfan una sèrie de tòpics relatius als immigrants. 
La seva metòdica reflexió, basada en el respecte, l’esforç i l’actitud positiva, aporta una visió serena en la dialèctica català-castellà i interpel·la els catalans respecte a quina és la nostra voluntat pel que fa al futur de la  llengua.
Tot tenint cura d’una àvia nonagenària l’autora s’endinsa, cada vegada més, en el coneixement de la cultura, les tradicions i la història de Catalunya, fins a enamorar-se’n i esdevenir-ne una molt bona coneixedora.  Es veu, de nou, al Brasil natal, sentint-se brasilera i catalana alhora però, abans d’anar-se’n, ens vol transmetre la seva experiència des d’aquestes planes.
El llibre de l’Eliana esdevé un testimoni especialment important en un moment decisiu de la història del nostre país.

Dosrius i Bellcaire d'Empordà amb Esteve Albert

$
0
0
El dissabte 8 de febrer de 2014 va ser inaugurat oficialment a la Sala de Plens de l'Ajuntament de Dosrius l'any del centenari d'Esteve Albert i Corp (1914-2014) amb la presència institucional de l'alcalde accidental de Dosrius, el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals Sr. Lluís Puig i Gordi, i el Sr. Jordi Pasques i Canut, comissari del Centenari.


A continuació, en una sala plena de gom a gom i amb gent que seguia l'acte des del passadís, es va iniciar una llarguíssima successió d'intervencions de cinc especialistes en cinc camps diferents en els quals va treballar Esteve Albert.
Carles Maicas, director de teatre, va intentar una aproximació a l'enorme activitat que va dur a terme Esteve Albert en l'àmbit teatral, amb la posada en escena de clàssic universals del teatre, adaptacions d'obres d'autors catalans o de textos del propi Esteve Albert. Maicas va destacar la modernitat de la concepció escenogràfica d'Albert amb la realització d'obres a l'aire lliure, en espais que molt més posteriorment han utilitzat els més moderns directors de teatre.


El filòleg Josep M. Sagristà va fer una aproximació a la poesia d'Esteve Albert, amb la lectura i el comentari de dos poemes albertians: "De minyó assaboria la paraula" escrit a Cadaqués el 1972, i "Mà de Déu" inclòs dins Petita vall (1946) i també inclòs en el recull "Camins de poesia" (Voliana Edicions, 2014) que acabem de publicar. La paraula "ambosta" que apareix en el poema, va ser motiu de controvèrsia a partir d'una interessant aportació des del públic de Miquel Reniu.

Josep Puig i Pla va fer un retrat de l'Albert activista polític centrant-se en llibres com "Quatre boigs de Mataró" o "La Memòria de l'Esteve Albert" publicat per Voliana Edicions el març de 2013. L'historiador va destacar la militància independentista de l'homenatjat, la participació en el sindicalisme catòlic social i el tarannà conciliador ben a prop sempre de les persones més enllà de les ideologies que defensava.

Rafael Mitjans i Berga, flabiolaire, va parlar de l'Esteve Albert folklorista, una activitat que sovint és oblidada, tot i que va reconèixer que només la va practicar fins aproximadament a mitjans d'anys trenta quan ho va abandonar per centrar-se en l'activisme polític.


Finalment, el biòleg Joan Manel i Vidal va parlar de l'interès d'Albert pels rocams, la terra, l'aigua, la natura i el druïdisme.Ens quedarem en la passió que Albert va transmetre a la gent del Maresme i que els va portar a fer excavacions i a descobrir el dolmen de cal Arenas. Però vam trobar a faltar que es parlés realment de druïdisme.


L'endemà, 9 de febrer, a l’església de Santa Maria Castell-Palau de Bellcaire d’Empordà i organitzat per Bandera de Catalunya i l'Ajuntament de Bellcaire d’Empordà es va fer la presentació del llibre "La Memòria de l'Esteve Albert", amb intervencions de l'alcalde de Bellcaire, Ramon Manent, de Bandera de Catalunya, el comissari Jordi Pasques i el curador de l'obra presentada Josep Puig i Pla.


Com es pot veure a la fotografia l'acte també va servir per donar a conèixer la publicació de "Camins de poesia" d'Esteve Albert. Bellcaire d'Empordà organitzarà tot un seguit d'actes en homenatge a l'home que els va ajudar a eixamplar la consciència cultural i cívica. L'entrada a l'edifici és una bona mostra del moment present que ha estat possible gràcies al treball incansable de gent com l'Esteve Albert.



Sabadell acull "Tragí de secrets" de Jordi Casanovas

$
0
0
El 13 de febrer es va presentar a la Llar del Llibre de Sabadell de "Tragí de Secrets", la novel·la del sabadellenc Jordi Casanovas, amb la presència de l'autor i de David Vila, en nom de Tallers per la Llengua, la CAL i Òmnium Cultural de Sabadell que va organitzar conjuntament l'acte.
Vila va aprofitar per parlar de la potència de la llengua catalana, la 88a del món (6000 llengües) en nombre de parlants, en el món editorial: més de sis mil títols nous l'any 2013, i entre les vint-i-cinc més traduïdes...


L'autor va fer una original presentació del seu llibre en què per no desvetllar els "secrets" va mostrar mapes de Barcelona i de Sabadell durant els anys en què transcorre la història, va parlar de la situació a Sabadell, a Sarrià i a Barcelona en aquella època. Una Barcelona encara tancada entre les muralles que més que defensar-la l'empresonaven. Jordi Casanovas va explicar que la seva no és una novel·la "històrica" si més no pel que fa a les intencions. Ja que encara que en una llibreria pugui estar en els prestatges de les novel·les d'aquell gènere, no va tenir la intenció d'aprofundir en la realitat històrica en majúscula sinó que volia mostrar la història de la gent del poble en un determinat context. Per tant va definir el seu llibre com una "novel·la quilòmetre Zero".

                                Una bona cua de gent que volien gaudir de la signatura de l'autor

També va mostrar el tràiler que s'ha fet per promocionar el llibre i que podem visionar en el web de l'autor o en el de Voliana Edicions. Al final de l'acte va voler fer un regal als assistents emplaçant-los a una nova trobada per després de sant Jordi quan ja hagin llegit el llibre. Ho anunciarà properament en el seu blog.


Presentem L'aixeta del temps

$
0
0
Voliana Edicions torna a apostar per la literatura juvenil i presenta un nou volum de la col·lecció Retorn al sol de literatura especulativa. Un llibre excel·lent per als joves del segle XXI:  L’aixeta del temps. Com em vaig trobar amb el meu jo del futur

La Lina és una jove de setze anys a qui de sobte se li apareix la Catalina, el seu jo del futur, i li explica una cosa increïble: ella serà la primera persona capaç de viatjar en el temps. La Catalina ha tornat al passat perquè desitja crear un nou futur potencial. Però per un error de càlcul, en comptes de sobreescriure la línia del temps, ha creat una línia paral·lela i ara són dues. La Catalina buscarà la complicitat de la Lina i l'ajuda de l'Einstein, el professor de matemàtiques, per no equivocar-se una altra vegada en els càlculs i poder tornar al futur. Però la Catalina no li ha explicat a la Lina tota la veritat...


Una història original i emotiva que retrata el desconcert que pateixen molts joves davant del caos del món actual on els toca créixer, qüestiona l’ensenyament reglat i imagina com podrien ser les coses si introduíssim a les aules els nous paradigmes. Aquesta història mostra que podem ajudar a crear el nostre propi futur


Paula Jiménez Huertas és filòloga, especialitzada en lingüística i tecnologies de la llengua. La seva passió pel llenguatge la va portar a investigar els processos cognitius i els patrons de conducta. 
Com a escriptora ha conreat diversos gèneres literaris de ficció i d’assaig. Ha guanyat, entre d’altres, el premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, 2002, amb el llibre Gent de pedra. Imparteix xerrades i fòrums per a joves i adolescents. 




Miratge d'Eva Lleonart Montagut

$
0
0
Ja tenim "Miratge" una novel·la d'Eva Lleonart Montagut que ens mostra un any de la vida d'en Marcel, un noi de classe benestant catalana que viatja a Calcuta per negocis.
La vida d'en Marcel experimenta un tomb i per diverses raons allarga la seva estada en un país, l'Índia pel qual no sent cap mena d'atracció pe`ro que el transformarà lenta i inevitablement.
Enamorat de les constel·lacions, la història mitològica d'Orió, Escorpí i Taure reflecteix la dels personatges que caminen de la mà a llarg de la novel·la.

L'autora
Eva Llonart Montagut (Barcelona 1971) viu a Sant Pol de Mar, és llicenciada en Ciències Químiques i treballa en el món social.
Ha realitzat el recorregut de novel·la a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès. Actualment exerceix com a professora de tallers d'escriptura creativa i de tallers d'aprenentatge de tècniques literàries mitjançant l'anàlisi d'obres d'autors com en Jaume Cabré o Haruki Murakami.
El seu primer llibre en solitari va ser el recull de relats titulat La vida s'escriu amb minúscula.


Presentem La columna dels esguerrats

$
0
0
La columna dels esguerrats d'Amadeu Alemany

Mentre en un poble desconegut s’està celebrant el ball de la Festa Major, en un altre moment i en un altre lloc, s’està patint amb tota la crueltat i duresa la Guerra Civil Espanyola, l’episodi bèl·lic més important de la nostra història en el segle XX.
Aquella Festa Major és tan màgica i especial que sembla no tenir fi. De fet, no en té, perquè algú procura que així sigui. Ben diferent és l’escenari de la guerra, on una colla de soldats malferits a l’Hospital de Sang de Cambrils lluiten en la pugna per a la superació personal, per no ser rebutjats pel seu propi bàndol i per fer pinya entre ells. També per alguna cosa més: tornar a ser soldats de la República.
La Columna dels Esguerratsés un tribut als homes i a les dones que van rebre la fuetejada de la guerra, als brigadistes internacionals que van venir d’arreu per defensar la legalitat republicana d’un país que la majoria d’ells desconeixia, i a una geografia tacada de sang que ens és molt propera i que cal mantenir en la memòria. La batalla de l’Ebre esdevindrà clau en tota la trama, però també altres llocs i altres records. Aquesta és una aventura de misèries i miracles, de nobleses i febleses, i dels sentiments més profundament humans que sorgeixen en moments extrems.

La novel·la transcorre entre l’originalitat especulativa de l’autor i el respecte pels fets històrics, entre personatges fantàstics i altres de reals que tots coneixem. Però no tot és cruesa, el factor de la força de l’ésser humà també hi diu la seva, l’èpica, el misteri i l’esperança.



Amadeu Alemany

Amadeu Alemany i Rebordosa va néixer a Sant Boi de Llobregat l’any 1968.
Ha estat guionista de programes de televisió i de ràdio, ha participat en diferents projectes relacionats amb la publicitat i en la producció d’esdeveniments de diferents tipus. És l’autor dels llibres El Poble dels Bojos i de Gegants.
LaColumna dels Esguerratsés la seva primera novel·la, on darrere d’un acurat treball de camp ens presenta una història de ficció amb l’escenari de la Guerra Civil com a eix principal. És la seva aportació personal al 75è aniversari del final de la guerra, i el seu tribut per al record dels homes i de les dones que van lluitar per recuperar les llibertats de tot un poble. Ho fa en l’àmbit que millor es mou, la ficció, i en una de les històries més originals sobre la guerra, aportant dosis de ciència especulativa.

Volianes de Març 2014

$
0
0
Durant el mes de Març de 2014 Voliana realitza 10 actes de presentacions dels llibres que són novetat. Aquí en fem un breu comentari amb imatges.
El 6 de març a l'Ateneu Terrassenc de Terrassa vam presentar "22 contes a la vora de la independència"
Rosa Fité, Jordi S.Camardons i Víctor Pallàs
El 7 de març vam presentar "Tragí de secrets" de Jordi Casanovas a L'Espai Literari de Barcelona de Gràcia amb l'autor i l'editor.

El mateix dia al matí havíem fet el bateig de l'Institut Esteve Albert de Sant Vicenç de Montalt amb un poema visual amb referències a les idees, els llocs i els llibres d'Esteve Albert

El dia 14 vam presentar "Camins de poesia" d'Esteve Albert a Dòria Llibres de Mataró

A la taula: Josep Puig i Pla, Miquel Reniu i l'editor. Amb una sala plena de gom a gom, també van llegir poemes d'Esteve Albert: Neus Pinart, Rosa Roca Riera, Alícia Collbatallé, Marta Pera i Maria Varela. I des del públic Albert Pera ens va mostar les dedicatòries de llibres realitzades per Esteve Albert

El 17 de març vam presentar "La Memòria de l'Esteve Albert" i "Camins de poesia" d'Esteve Albert al local de la l'Associació de la Psicoestètica de Muñoz-Espinalt.

El 20 de març vam fer la primera presentació d'Ajudeu-me. El crit d'una llengua que vol seguir viva d'Eliana Oliveira de Freitas a La Llar del Llibre de Sabadell, amb la presència de l'autora.
Eliana Freitas al costat del plafó del llibre Ajudeu-me
David Vila, Eliana Freitar i l'editor 
El 21 de març vam presentar "Camins de poesia" d'Esteve Albert a la Seu d'Urgell en el marc del Dia Mundial de la poesia.
Isidre Domenjó, l'editor i Jordi Pasques 
El 22 de març vam fer la segona presentació d'Ajudeu-me a Canet de Mar, organitzat per la Plataforma per la llengua de la localitat.
Toni Bellatriu, Eliana Freitas i l'editor

I encara ens queda dues presentacions més per acabar aquest mes de març de volianes a l'espera d'un mes d'abril encara més intens i amb més novetats.
El 26 de març presentarem "Camins de poesia" d'Esteve Albert a la llibreria "La Impossible" de Barcelona

I el 28 de març farem la primera presentació de L'aixeta del temps de Paula Jiménez  a Corbera de Llobregat.

La columna dels esguerrats es presenta a Sant Boi

$
0
0
El 15 d'abril, un dia ben significatiu per al record republicà que tant té a veure amb "La columna dels esguerrats" es va presentar aquest llibre d'Amadeu Alemany a Can Massellera davant de 250 persones amb ganes d'escoltar a l'escriptor de Sant Boi que fa dos anys ja havia presentat "Gegants", un llibre sobre diverses personalitats de la ciutat.
Amadeu Alemany al costat del plafó del llibre
A la taula hi havien: L'alcalde de Sant Boi Jaume Bosch, Jaume Clotet, historiador i autor de l'èxit de vendes "LLiures o morts" que recentment ha estat nomenat Cpa de Premsa Internacional de la Generalitat de Catalunya i l'editor.
Va obrir l'acte el representant d'Òmnium Cultural Carles Dalmau, parlant dels objectius d'OC que s'adiuen perfectament amb els valors de "La columna dels esguerrats". Hi va haver també una intervenció dles cantants: Kike Ubieto i Mark Duffy, d'irlanda, en record dels brigadistes internacionals que van lluitar al costat de la República i que són presents també en la novel·la d'Alemany. Al final de l'acte va parlar el director de COMEBE David Tormo, responsable de l'exposició sobre la batalla de l'Ebre que es pot veure aquests dies a Can Massellera però que anirà per diversos llocs de tot Catalunya.


 Jaume Clotet va afirmar: "La novel·la històrica és un dels gèneres que tenen més dificultat, ja que poden ser susceptibles de trobar-hi errors històrics, La Columna dels Esguerrats, però, està molt ben escrita i, malgrat ser una història de ficció, és precisa i enganxa des del primer moment. És un molt bon llibre".

L'editor va fer una breu presentació de Voliana Edicions, editorial que té per lema "llibres amb ànima" i que és activa, independent, catalana i sense autolimitacions: "no estem tancats en cap ideologia ni en cap grup de pressió ni estem bojos per fer diners ni som esclaus de ningú. Per tot això vam apostar des del primer moment per "La columna dels esguerrats"; de fet formem part de la columna dels esguerrats de la llengua i la cultura i la nació catalana... però aspirem a viure a Albirà, la república dels conscients, perquè treballem des del món del llibre per ajudar una mica a despertar la consciència, la consciència dels catalans i la de tots els humans lliures".

L'alcalde va fer un elogi de l'activisme local de l'autor i va dir: "La novel·la de l'Amadeu, des de la imaginació i la ficció, aconsegueix ensenyar-nos una altra perspectiva de la guerra, i fa un tribut a tots aquells que la van patir".

L'autor signant llibres


Finalment Amadeu Alemany, que va fer una explicació del motiu històric (i local santboià) que va donar lloc a la portada amb una figura d'un futbolí, va dir-nos: "No sóc historiador, sols volia explicar la història d'un dels fets més importants del nostre país en el segle XX, de manera diferent a com s'havia fet fins ara. Crec sincerament, que també miro d'explicar coses extraordinàries que la física quàntica ens diu que són possibles. Des del primer moment vaig voler arribar al lector, convertir-lo en el meu confident".



També va assistir entre el nombós públic Eliana Oliveira de Freitas, que el 30 d'abril presentarà a la biblioteca de Sant Boi un altre llibre de Voliana Edicions Ajudeu-me, presentat pel mateix Amadeu Alemany.


Presentem El mirall de l'Acròpolis de Xavier Febrés

$
0
0
El mirall de l'Acròpolis. La passió dels grecs per entendre la crisi de Xavier Febrés

La història, l'economia i també les relacions sentimentals serveixen per conversar al llarg dels escenaris de la capital hel·lena amb els personatges del relat teixit per l'autor, en un diàleg socràtic de plena actualitat al voltant de la crisi global que ha convertit el país impulsor durant l’Antiguitat del concepte de democràcia en el banc de proves de la laminació arreu d’Europa dels drets ciutadans i els equilibris socials. Grècia és un símbol d’intensa capacitat evocadora també en aquest aspecte, el punt d'origen d'una civilització i alhora de les seves depreciacions més recents.
Aquest llibre trasllada l'ànsia de coneixement demostrada per la cultura clàssica grega a l'explicació argumentada del món d'avui, sota aquella mateixa llum enlluernadora. “El focus genètic del nostre sistema de valors malviu com un ancià marginat i alhora es revela com un dels llocs més experimentats per descriure el curs del món amb la intenció de trobar-li l'ombra d'un sentit”, diu l'autor al pròleg.
 


Xavier Febrés, periodista i escriptor, ha publicat nombrosos llibres de viatges, biografies i dietaris personals:  El Pirineu, frontera i porta de Catalunya, El Mediterrani ciutat, Ofici d'amant a Florència, L'Empordà com un món, Josep Pla, biografia de l'homenot, Les dones de Jose Pla, El cul de Napoleó o la revelació de Milà o Guapa, rica, culta i argentina o A tres quarts d'hora de Perpinyà. Els seus darrers títols editats són Maillol, l'escultor carnal i Els últims dies de Machado. Actualment manté el blog “Apologia de la curiositat” (www.xavierfebres.com), amb els seus comentaris periodístics i literaris.


Viewing all 213 articles
Browse latest View live